Informasjon

Akutt nyrebetennelse, glomerulonefritt

Akutt nyrebetennelse kalles også akutt nefritt, og tilstanden kan ha flere ulike årsaker.  Det er ingen infeksjon. Betennelsen kan sitte i deler av nyrevevet eller i hele nyren.

Hva er akutt nyrebetennelse?

Tverrsnitt av nyre
Tverrsnitt av nyre

Akutt glomerulonefritt er den medisinske betegnelsen på tilstanden. Det er en betennelse (inflammasjon) i de små filtrene i nyrene (glomeruli). Glomeruli fjerner overskuddsvæske, elektrolytter og avfallsstoffer fra blodstrømmen og fører dem over i urinen. En glomerulonefritt kan opptre som en akutt betennelse, eller tilstanden kan utvikle seg mer gradvis og medføre en kronisk glomerulonefritt. Hvis glomerulonefritten opptrer alene, kalles det en primær glomerulonefritt. Hvis den forekommer som en del av en annen sykdom, for eksempel lupus eller diabetes, kalles det en sekundær glomerulonefritt. Ved alvorlig og langvarig inflammasjon kan glomerulonefritten skade nyrene permanent. Behandlingen avhenger av hvilken type glomerulonefritt du har.

Tidligere var det relativt vanlig å få akutt nyrebetennelse som følge av streptokokkinfeksjon, for eksempel etter halsbetennelse. I dag skjer dette sjelden, sannsynligvis på grunn av at flertallet av slike streptokokkinfeksjoner nå behandles med antibiotika, og man tror også at streptokokkene har endret seg og blitt mindre farlige med tiden.

Neste side