Informasjon

Trang forhud (fimose)

Fimose er betegnelsen på trang forhud som ikke kan trekkes tilbake over penishodet. Tilstanden er et vanlig fenomen hos guttebarn, og den bedrer seg med årene hos de aller fleste.

Hva er fimose?

Det er vanligvis lite symptomer ved denne tilstanden, med den kan forårsake balanitt som er en betennelse av forhud og penishode. Slik betennelse medfører smerter, rødhet og belegg eller utflod. Noen får stadige balanitter.

Trang forhud. US Centers for Disease Control and Prevention.
Trang forhud. US Centers for Disease Control and Prevention.
  • Hos barn kan forhuden bli så trang at urinstrålen hindres. Ved vannlating kan da forhuden blåses opp som en liten ballong
  • Hos voksne kan fimose gi ubehag ved samleie og smertefull ereksjon
  • Fimose kan være spesielt plagsomt hos personer med diabetes fordi de er ekstra utsatte for å utvikle balanitt med sopp (Candida)

Ved puberteten lar ikke forhuden seg trekke tilbake hos syv prosent, mens forekomsten blant syttenåringer er én prosent. Med andre ord så vokser de aller fleste guttene det av seg.

Årsak

Forhuden er medfødt trang hos de aller fleste. Den er klebet fast til glans penis, men som antydet, over tid vil en slik tilstand løse seg av seg selv. I noen tilfeller har gutten hatt en betennelse av forhuden. Slik betennelse kan føre til dannelse av arrvev. Arrvev har en naturlig tendens til å skrumpe inn, noe som bidrar til fimose.

Diagnosen

Diagnosen stilles på grunnlag av typiske symptomer og funn som er nevnt over. Det er vanlig å finne tegn på balanitt under undersøkelsen.

Normal hygiene av guttetisser

Foreldrene bør ikke med kraft tøye eller dra forhuden over glans, det kan medføre sprekkdannelser, arrdannelse og på sikt økte plager.

Penis bør vaskes rutinemessig under normal bading av guttebarn. Unngå å trekke forhuden lengre tilbake enn det som lar seg gjøre uten å bruke kraft. Etter som forhuden over tid naturlig begynner å trekke seg tilbake, kan man i økende grad vaske og rense under forhuden.

Hyppig bleieskifte bør foretas for å hindre bleieutslett og irritasjon av forhuden og/eller urinrøret.

Behandling

Hos de aller fleste er det ikke nødvendig med behandling, tilstanden vil gå over av seg selv. God hygiene der man skyller med rent vann under forhuden (uten å trekke den tilbake), er som regel nok. Om forhuden er så trang at det er et problem med tanke på hygiene, kan dette gi betennelser og irritasjoner i huden. I slike tilfeller kan dette føre til en forverrelse av problemet, og det kan være nødvendig med behandling.

Hensikten med behandlingen er å bedre plagene samt å unngå balanitt, innsnevringer og lokal sårdannelse. Det er viktig at du som far eller mor ikke forsøker å tøye eller dra forhuden over penishodet. 

Det er mulig å prøve lokalbehandling med en sterk kortisonsalve. Den påsmøres en gang daglig i fire til åtte uker og har vist seg å være en trygg, sikker og effektiv behandling. Ved store plager kan det være aktuelt med kirurgi, som regel i form av en omskjæring. Det vil si at man fjerner forhuden. For å unngå overbehandling av noe som ofte retter seg selv, blir nødvendigheten av inngrep strengt vurdert, spesielt i førskolealder.

Prognose

Fimose er normalt hos små barn, og tilstanden forsvinner før fire års alder hos de aller fleste. Tilstanden er i utgangspunktet ufarlig og kan om nødvendig behandles effektivt. Operasjon kan i sjeldne tilfeller gi problemer i ettertid, som regel er det snakk om kosmetiske forandringer.

Dersom man ikke får behandling, kan det imidlertid oppstå komplikasjoner som:

  • Betennelse i forhuden (balanitt)
  • Innsnevringer av utløpet på penis
  • Sår på penis
  • Urinveisinfeksjoner

Vil du vite mer?