Vanlige årsaker

Små barn kan ofte putte små gjenstander inn i nese eller øre. Som regel kommer de ikke lenger inn enn at de lett kan plukkes ut. Hos voksne kan det være bomullsdotter fra q-tips eller lignende som blir liggende igjen i øregangen.
Symptomer
Et fremmedegeme som ikke irriterer huden i øregangen, behøver ikke gi noen symptomer eller plager. Dersom fremmedlegemet skaper irritasjon, vil det vanligvis medføre kløe, væsking fra øret og etter hvert også smerter dersom huden i øregangen blir betent. Huden i øregangen er normalt ømfintlig og betennelser blir fort smertefulle.
Ved en betennelse kan huden i øregangen svulme opp slik at det blir tett rundt fremmedlegemet. Da vil man oppleve dottfornemmelse og svekket hørsel på øret. Det samme skjer også dersom fremmedlegemet er så stort at det dekker hele omkretsen av øregangen.
Behandling
Dersom fremmedlegemet ligger rett innenfor den ytre åpningen, kan det være synlig ved vanlig inspeksjon. I så tilfelle er det ofte lett å fjerne dette med en liten pinsett. Men unngå å skade huden med pinsetten.
Et fremmedlegeme som sitter lengre inne i øregangen, kan påvises ved otoskopi - det vil si det instrumentet som leger bruker til å se inn i øret med. Fremmedlegemer fjernes ofte enkelt med en pinsett eller en liten spesialkonstruert hake. Det kan også fjernes med et sug som føres inn i øregangen (hos lege). Dersom fremmedlegemet ikke blokkerer øregangen helt, kan man også skylle det ut med lunkent vann.
Du bør ikke forsøke å fjerne fremmedlegemer som sitter langt inne i øregangen selv. Dette kan føre til at det blir dyttet enda lengre inn i øregangen og eventuelt skader trommehinnen. Dette kan være svært smertefullt.
Et insekt som har kommet seg inn i øregangen, kan inaktiveres ved å dryppe noen dråper matolje inn i øregangen. Senere kan det skylles ut eller hentes ut med egnet instrument.
Fremmedlegeme i øregangen kan være plagsomt, men er ufarlig. Kun i svært sjeldne tilfeller fører det til komplikasjoner i form av betennelser eller skade på trommehinnen.
Vil du vite mer?
- Fremmedlegeme i øregangen - for helsepersonell