Informasjon

Fremmedlegeme i øret

Det er vanlig at barn putter gjenstander inn i øregangen. Også insekter kan komme seg inn i øregangen, eller man dytter domullsdotter inn i øret og får dem ikke ut igjen selv.

Vanlige årsaker

Øre - oversiktsbilde

Når et fremmedlegeme helt eller delvis stenger øregangen, vil dette føre til ubehag, og ofte kløe i øregangen. Det er også vanlig med dottfølelse og nedsatt hørsel på det øret det gjelder. Det kan oppstå smerter, og ikke sjelden vil en irritasjon i øregangen føre til hoste.

Eventuelle smerter og ubehag skyldes at fremmedlegemet skaper en irritasjon i huden i øregangen, som er et av de mest følsomme områdene på kroppen.

Behandling

Et eventuelt fremmedlegeme kan påvises ved såkalt otoskopi. Det vil si at lege eller annet helsepersonell ser inn i øregangen med et egnet instrument. Dette kalles et otoskop.

Dersom fremmedlegemet sitter langt ute i øregangen, vil legen som regel kunne fjerne det ved hjelp av en pinsett, eller en spesiallaget liten hake. Noen ganger brukes også et sug for å dra ut fremmedlegemet. Den vanligste fremgangsmåten er imidlertid å skylle øret med lunkent vann. Vannstrålen vil da ta med seg fremmedlegemet på vei ut.

Du bør ikke forsøke å fjerne fremmedlegemet selv, da dette ofte fører til at det blir dyttet enda lengre inn i øregangen. Dette kan være svært smertefullt.

Et insekt som har kommet seg inn i øregangen, kan inaktiveres ved å dryppe noen dråper matolje inn i øregangen. Senere kan det skylles ut eller hentes ut med egnet instrument.

Tilstanden kan være plagsom, men den er ufarlig. Kun i sjeldne tilfeller fører det til komplikasjoner i form av betennelser eller skade på trommehinnen.

Vil du vite mer?

  • Fremmedlegeme i øregangen - for helsepersonell