Informasjon

Når barnet ditt har halsbetennelse

De fleste halsinfeksjoner skyldes virus. Ved betydelige symptomer kan det foreligge halsbetennelse med streptokokkbakterier.

Brosjyre fra Folkehelseinstituttet

Hva er halsbetennelse?

De fleste halsinfeksjoner skyldes virus. De vanligste symptomene på slike halsinfeksjoner er halssmerter, vondt når barnet svelger, forkjølelse, hoste, rennende nese og muskel- og leddsmerter.

Hvis barnet har høy feber, betente mandler og forstørrede og ømme lymfeknuter foran på halsen uten å ha forkjølelsessymptomer, kan det skyldes en infeksjon med streptokokk A-bakterier.

Animasjon om halsbetennelse

Er behandling med antibiotika nødvendig?

Halsbetennelse kan være vondt, men de aller fleste halsinfeksjoner går over av seg selv. Antibiotikabehandling gir ikke smertelindring, og barnet blir ikke fortere friskt. I tillegg kan antibiotika gi ekstra plager for det syke barnet, for eksempel diaré og oppkast. Det er bare i de tilfeller hvor legen påviser at halsinfeksjonen skyldes streptokokk A-bakterier, at antibiotikabehandling er nødvendig.

Slik kan du hjelpe barnet ditt

Det viktigste er å lindre barnets ubehag mens kroppen selv tar hånd om infeksjonen.

  • Gi barnet smertestillende (for eksempel paracetamol 2-3 ganger daglig). Dersom barnet har feber, virker dette også febernedsettende.
  • Gi mat og drikke som er mindre vondt for barnet å svelge, for eksempel iskrem.

Oppsøk lege på nytt dersom barnet virker svært medtatt, får høy feber og ikke klarer å få i seg mat og drikke.

Antibiotikabruk hos barn

Antibiotika er viktige og effektive medisiner i behandling av infeksjoner som skyldes bakterier. Uriktig bruk av antibiotika kan føre til utvikling av resistente bakterier. Det vil si at antibiotikabehandling ikke lenger har effekt på disse bakteriene.

Antibiotikaresistens

Antibiotikaresistente bakterier er et økende problem. Utenfor sykehus brukes mye antibiotika til behandling av luftveisinfeksjoner, spesielt hos barn. For å beholde antibiotika som effektive medisiner, er det viktig å begrense feilaktig bruk av antibiotika i behandling av slike infeksjoner.

Er du i tvil om barnet ditt har en infeksjon som må behandles med antibiotika eller andre legemidler, skal du ta kontakt med lege. Legen vil også bidra med råd om hvordan du best kan lindre barnets plager til infeksjonen går over.

Antibiotika virker ikke på virus

Antibiotika virker ikke på virus. Virus er årsaken til de aller fleste halsbetennelser, ørebetennelser og bihulebetennelser og alle forkjølelser. Kroppen bekjemper normalt slike virusinfeksjoner på egenhånd. Antibiotika har ingen effekt på virus og fører heller ikke til lindring av barnets plager.

Også mange bakterielle infeksjoner går over av seg selv uten bruk av antibiotika. Ved de fleste infeksjoner anbefales det å se situasjonen an i 2-3 dager.

Når antibiotika er nødvendig

Når legen har vurdert at barnet har en infeksjon som må behandles med antibiotika, er det viktig at hele kuren gjennomføres slik legen har bestemt. Dersom barnet ikke fullfører antibiotikakuren, vil bare noen av bakteriene utryddes. De mer motstandsdyktige vil kunne overleve, formere seg og blir flere.