Informasjon

Langsynthet

Ved langsynthet er brennpunktet for objektet en ser på, bak netthinnen i stedet for i netthinnen. I ung alder merkes dette knapt, men med økende alder oppleves tiltakende problemer med å se klart på nært hold.

Temaside om Korona

Om øyet

12451_9716_8257-2-eyeanatomy-01 speilet.jpg

For at du skal se et bilde klart, er du avhengig av at bildet brytes korrekt gjennom hornhinnen og linsen i øyet og treffer nøyaktig på netthinnen - det vil si at bildet i følge fysikkens lover treffer "i brennpunktet". Netthinnen er den bakre delen av øyeeplet hvor bildet som vi ser, blir oppfattet og sendt videre til hjernen. Hos langsynte vil dette bildet være skarpt i et punkt eller i en flate bak netthinnen ("øyet blir for lite"), og resultatet blir da et uklart bilde.

Akkomodasjon

Skal netthinnebildet bli skarpt, må brennpunktet flyttes frem til netthinnen. Det kan gjøres enten ved å øke øyets brytende kraft (akkomodasjon), linsen må bryte lysstrålene mere, eller ved å plassere en passende plusslinse foran øyet. Uten hjelp av linser må du akkomodere både på avstand og på nært hold for å se skarpt. Akkomodasjon betyr at krumningen på linsen økes, den blir rundere og bryter strålene som kommer inn i øyet, mere. For å få til disse endringene i linsens form, må en øyenmuskel som er festet til linsen (m. ciliare) stramme seg. Jo mer denne muskelen må stramme seg, jo større er risikoen for at du får plager fra øynene i form av tretthet og hodepine.

Langsynthet

Langsynthet er en litt uheldig betegnelse på brytningsfeilen, fordi personer med denne tilstanden har ikke bedre langsyn enn de med normalt syn. Ved å akkomodere klarer den langsynte å få brennpunktet i netthinnen - og ser da skarpt på lang avstand. Ved å akkomodere ytterligere klarer den langsynte også å se skarpt på kort avstand. Som barn har vi en akkomodasjonskapasitet på opptil 14 dioptere (D). (Dioptere er et mål for øyets brytningsevne.) Med årene avtar akkomodasjonsevnen slik at den etter 50-årsalderen bare er på 1-2D.

Grad av langsynthet oppgis i pluss-verdier. Ved +3D må altså linsen akkomodere tre dioptere for å få brennpunktet til synsbildet i netthinnen. Hvis du skal kunne lese på 1/3 meter avstand, må linsen akkomodere ytterligere + 3D, det vil si tilsammen +6D. Så lenge du er ung og har god akkomodasjonsevne, går dette greitt. Men etter hvert vil du få økende problemer med å lese på kort avstand - akkomodasjonsbehovet overstiger det linsen din er i stand til å yte. Da trenger du briller til å korrigere for langsyntheten. Med tiden vil du også få problemer med å se skarpt på lang avstand og trenger å bruke briller også i slike situasjoner.

Det er færre tilfeller av langsynthet enn av nærsynthet. I Norge har man nylig funnet at cirka 13 prosent av personer i alderen 20-25 år er langsynte og cirka 17 prosent i alderen 40-45 år er langsynte.

Animasjon av nærsynthet og langsynthet

Risiko for andre sykdommer

Barn som er langsynte, har økt risiko for å begynne å skjele. Det blir for slitsomt for øyet hele tiden å akkomodere, og resultatet blir at det ene øyet glir ut av stilling - barnet skjeler. I en slik situasjon vil barnet foretrekke å bruke det øyet som ikke glir ut - ellers vil det få dobbeltsyn. Synsinntrykkene fra det øyet som glir ut, blir undertrykket. Siden synet utvikler seg frem til 6-7 års alderen, vil det medføre at det dårlige øyet ikke blir stimulert og ikke får utviklet syn (amblyopi). Og etter 7-årsalderen er det for sent å gjøre noe med det. Disse barna må derfor behandles med øyelapp foran det gode øyet for å tvinge barnet til å se med det dårlige øyet - for på den måten å få utviklet synet også på dette øyet.

Operasjon?

Operasjon for brytningsfeil i øyet har vært et tilbud en del år. Operasjonsmetodene er blitt stadig bedre og i dag brukes laserteknologi eller utskiftning av linsen med en kunstig linse. Også langsynte kan opereres opptil en synsstyrke på ca. +6D.

Korreksjon av brytningsfeil med kirurgiske inngrep er relativt nye metoder som gir de beste resultater i øyne med stabilt syn. Operasjon er derfor bare aktuelt hos voksne, det vil si du bør være minst 18 år. Helt uten komplikasjoner er ikke laseroperasjonene. Dessuten har man så langt ikke erfaring med virkningen av slike inngrep på det menneskelige øyet gjennom et langt livsløp.

Vil du vite mer?