Informasjon

Søvnproblemer hos barn - informasjon til foreldre

Noen barn vil ikke sovne, mens andre våkner mange ganger om natten.

Temaside om Korona

Barn har et større søvnbehov enn voksne. Voksne trenger seks til ni timer søvn i døgnet for at hjernen skal få håndtert dagens inntrykk på en god måte. Søvn hos barn forsterker både skjelett og immunsystem, og trengs for at barn skal vokse. Søvnproblemer hos barn kan lett bli et problem som gir søvnmangel til hele familien.

I de aller fleste tilfellene er søvnproblemer og gråting om natten normalt, og skyldes at barnet ikke helt har forstått skillet mellom natt og dag. Enkelte ganger kan det være spedbarnskolikk eller allergi som ligger bak.

Det finnes imidlertid forholdsvis enkle tiltak som foreldre kan gjøre. Det viktigste er å være konsekvent, og følge disse rådene hver kveld. Noen barn får regelmessig søvnrytme allerede etter noen få dager, mens andre behøver flere måneder.

Hvordan innarbeide gode søvnvaner?

Skille mellom dag og natt

De første fem-seks månedene har spedbarn ofte ingen fast søvnrytme. Som foreldre kan dere imidlertid hjelpe barnet slik at det gradvis skjønner forskjellen på dag og natt.

Det er en fordel å senke aktivitetsnivået om kvelden. Enkelte barn blir søvnige av et bad. I motsetning til hva voksne tror, blir ikke barn søvnige av TV-titting. Tvert imot blir de mer våkne og har vanskeligere for å få sove.

Det er viktig å innarbeide faste kveldsrutiner, slik at barnet skjønner at det snart er leggetid. Dette gjøres ved å legge barnet til samme tid hver kveld, også i helgene. Pysjamas og dempet belysning kan være lurt.

Unngå at barnet blir overtrett

Barn som ikke sovner om kvelden, er vanligvis overtrette. Dette gjelder barn i alle aldre, og derfor hjelper det ofte lite å holde barnet våkent på dagtid.

Skal barnet få mat om natten?

Barn under 6 måneder kan bli sultne i løpet av natten, og det er ingenting i veien for å gi mat. Forsøk å la maten stå i sentrum, ha dempet belysning og helst ikke snakk eller lek med barnet. Ellers kan barnet lett oppfatte nattmåltidet som en "kosestund" og belønning for å våkne. Barn over 6 måneder behøver som regel ikke å få mat om natten.

Det samme gjelder for nattestell dersom det er behov for det. Forsøk å gjør bleieskift og vask raskt og stille i dempet belysning.

Kan barnet ligge i foreldrenes seng?

Blant eksperter er det noe uenighet om dette er riktig eller galt. De første månedene kan det være greit at barnet ligger i foreldrenes seng, dersom de ikke blir forstyrret. Dog er det alltid en liten risiko for at de voksne i søvne kan bli liggende over barnet. Noen mødre blir deprimert etter fødselen, og da kan det være godt å ha barnet nær seg. Etter hvert bør barnet få sin egen seng. Barn sover fredeligere i egen seng.

Bør barnet få eget soverom?

Barn som ammes, kan lett bli forstyrret av lukten av melk. Senere spiller det ikke like stor rolle for barnets nattesøvn om det har eget rom eller ikke.

Søvnproblemer hos litt større barn

Det er en fordel å være mye sammen med barnet før sengetid. Lesing er en fin aktivitet som roer ned barnet og skaper fin tilknytning. Etter at barnet er kommet i sengen, bør det få sove raskt, uten for mange sanger og lange eventyr.

Ofte hjelper det å forberede leggingen i god tid, slik at barnet forstår at det snart er sengetid.

Forsøk å gi barnet en oppfatning om at sengen er et privilegium og en belønning ("så heldig du er som har egen seng!"). Sengen skal aldri brukes som straff ("hvis du ikke er snill, er det rett i seng!").

Dersom barnet er engstelig, kan dere ha svak belysning på soverommet og åpen dør til soverommet, slik at barnet forstår at noen er i nærheten.

Når barnet først er lagt, bør det helst få være i fred. I stedet for å ta opp barnet når det gråter, kan dere gå inn til det etter 5-10 minutter og si rolig "det er natten, du må sove nå."

Hva gjør vi når barnet våkner flere ganger om natten?

Det kan være en fordel å forsøke å roe ned barnet i dets egen seng. Snakk til barnet med rolig stemme, og helst ikke ta barnet opp av sengen. Dersom barnet får bli med inn i stuen eller over i foreldrenes seng, kan dette oppfattes som "belønning" for å gråte.

For små barn er det gunstig om far tar seg av det om natten. Barnet kjenner lukten av melk fra mor, og kan ha vanskeligere med å roe seg når hun er i nærheten. Det blir også lettere å venne barnet av med nattemåltider på denne måten.

Større barn som stadig kommer inn på foreldrenes soverom om natten, kan få en egen madrass som f.eks ligger nedenfor foreldrenes seng. Dyne og pute skal de helst ta med fra sin egen seng. Mange barn opplever det som en trygghet bare å vite at sengen er der, og etter en tid kommer de sjeldnere og sjeldnere.