Informasjon

Sammenvoksning av kjønnslepper hos jenter

Hos noen barn dekkes hele eller deler av skjedeåpningen av en tynn hinne. Dersom den også dekker urinrørsåpningen, kan tilstanden disponere for urinveisinfeksjoner.

Hva er sammenvoksning av kjønnslepper hos jenter ?

Sammenvokste kjønnslepper kan man oppdage under stell og bleieskift. Det kan se ut som om barnet har en tynn hinne mellom kjønnsleppene som helt eller delvis dekker urinrørsåpningen og skjedeåpningen.

Forekomst

Det angis i litteraturen at tilstanden forekommer hos en til tre prosent av jentebarn før puberteten. Det er ukjent nøyaktig hvor mange som har denne tilstanden, særlig fordi man antar at mange tilfeller med små sammenvoksninger ikke blir oppdaget. Det er økt hyppighet frem til to års alder samt en topp når barna er rundt fem til seks år gamle. I en norsk undersøkelse av førskolebarn i 5-6-årsalderen ble tilstanden funnet hos åtte prosent.

Årsak

Årsaken er ukjent. En mulig årsak er at det lave nivået av østrogen før puberteten gjør at slimhinnen på innsiden av kjønnsleppene tåler mindre enn hos voksne kvinner. Man kan da tenke seg at en mild infeksjon fører til små sår og at slimhinnene vokser sammen når sårene gror. Tilstanden ses nesten aldri hos jenter som er yngre enn tre måneder. En antar at årsaken til dette er at jenta da fortsatt har østrogen som er overført fra mor under svangerskapet.

Symptomer og tegn

De aller fleste barn med sammenvoksninger av de indre kjønnslepper er symptomfrie, det gjelder uavhengig av alder. Tilstanden kan gi svie ved vannlating uten at det foreligger urinveisinfeksjon. Hos noen kan det oppstå kløe, skjedekatar, spaltet urinstråle. Eldre jenter kan være plaget med etterdrypp etter at de har vært på toalettet.

Diagnosen

Siden leger sjelden undersøker jenters underliv, vil tilstanden ofte gå upåaktet hen hos både foreldre og leger. En lege kan forveksle sammenvoksninger med skjedekransen ("jomfruhinnen", hymen) eller medfødt misdannelse.

Diagnosen kan vanligvis stilles ved en enkel inspeksjon av underlivet. Sammenvoksningen ses vanligvis som en tynn membran eller hinne mellom kjønnsleppene. Det finnes ingen tester eller andre undersøkelser som kan påvise tilstanden.

Behandling

Det er ingen grunn til å behandle jenter der det ikke foreligger symptomer. Tilstanden går spontant tilbake hos alle, senest i puberteten. 

Ved symptomer anbefales det å henvise barnet til barnelege. Tilstanden kan behandles med østrogenkrem. Underlivet vaskes med rennende vann før kremen påføres morgen og kveld i to til tre uker. Kremen skal påføres så nøyaktig som mulig på den tynne membranen/hinnen. Unngå å bruke for mye krem. Etter de første to til tre ukene, kan man bruke samme krem en gang daglig i to til tre måneder. I samme periode skal det brukes en parfymefri, fet krem eller vaselin som påføres etter østrogenkremen. Ikke trykk hardt når kremen påføres. Dette kan føre til at sammenvoksningen sprekker opp og dette kan være smertefullt.

Vanlige bivirkninger kan være at brystene vokser litt, området omkring skjeden (vulva) kan få litt mørkere pigmentering og det kan komme litt blødning fra skjeden. Bivirkningene skyldes østrogen og de går vanligvis tilbake når man avslutter behandlingen.

Alternativ behandling er kirurgi. Det kan ha vel så god effekt som østrogen, og barnet unngår hormonelle bivirkninger. Ulempen med kirurgi er at barnet kan påføres en sårflate som disponerer for ny hinnedannelse.

Forløp og prognose

Små sammenvoksninger som ikke krever behandling, går vanligvis over av seg selv i forbindelse med puberteten når kroppens østrogenproduksjon tar seg opp.