Informasjon

Lumbalpunksjon

Lumbalpunksjon innebærer å stikke en tynn nål inn i nedre del av ryggen og inn i ryggmargskanalen for å hente ut litt av væsken som omgir ryggmargen, til undersøkelse.

Sentralnervesystemet

Sentralnervesystemet består av hjernen og ryggmargen. Disse to delene henger sammen. Mens hjernen er beskyttet av hodeskallen, er ryggmargen beskyttet av ryggsøylen. Ryggsøylen består av ryggvirvlene (bein), leddbånd og hinner, spinalvæsken og ryggmargen med nerver.

Mellom hver av virvlene i ryggsøylen ligger det en mellomvirvelskive på "innsiden" av ryggmargen. Sterke leddbånd rundt og langs ryggsøylen holder den sammen. Mellomvirvelskivene fungerer som støtputer slik at ryggen er bøyelig og kan "fjære" når vi er i bevegelse.

Ryggmargen ligger i en kanal inne i ryggsøylen, ryggmargskanalen (spinalkanalen), beskyttet av beinvevet og spinalvæsken (egentlig cerebrospinalvæsken, cerebro betyr hjerne) som er den vandige væsken som omgir ryggmargen. Ut fra ryggmargen går det nerver som utgjør nerveforsyningen til kroppen nedenfor hodet (se tegningen). Nervene går ut parvis, en høyre og en venstre, svarende til hvert nivå i ryggsøylen.

Neste side