Informasjon

Ultralyd av bukhulen

Ultralyd av bukhulen (abdomen) er en undersøkelse av bukhulen som fremstiller lever, galleblære, galleganger, bukspyttkjertel, nyrer, binyrer, milten, hovedpulsåren/andre større blodårer og tarm.

Bukhulen

Bukhulen uten magesekk og tynntarm
Bukhulen uten magesekk og tynntarm

Bukhulen består av mange organer. De største er magesekk, tolvingertarm, tynntarm, tykktarm, lever, milt, bukspyttkjertel, nyrer, urinveier, urinblære. Alle disse organene består av såkalt bløtvev, slik at ingen av dem vil i detalj kunne fremstilles på røntgenbilder uten bruk av kontrast.

Hva er ultralyd?

Ultralyd er lydbølger som sendes inn i kroppen fra et lydhode. Lydbølgene har så høy frekvens at de ikke er hørbare for det menneskelige øret. Når lydbølgene treffer kroppsvevet, oppstår et ekko. Ekkoet gjør at lydbølgene kommer i retur (reflekteres) til lydhodet, som fanger opp disse lydsignalene. Lydhodet kan altså både sende ut og ta imot ultralyd-signaler. Etter bearbeiding i en datamaskin vises de innkomne lydsignalene som levende svart-hvitt bilder på en skjerm. I noen tilfeller brukes ultralydapparat som viser fargebilder.

Ulike typer vev i kroppen har forskjellig tetthet. Lydsignalene (ekkoene) som kommer tilbake til lydhodet, vil derfor variere med hvilke organ eller vevstyper ultralyden treffer. Eksempelvis gir beinvev og fettvev forskjellige ekko eller lydsignaler. De ulike vev og organer kan derfor som regel skilles fra hverandre på bildene som tolkes mens ultralydundersøkelsen pågår. Refleksjonen fra luft er så stor at vev bak luftansamlinger ikke kan vurderes.

Det er ikke kjent at ultralyd har skadelige bivirkninger og det er ingen strålingsrisiko som ved røntgen. Ultralyd har i motsetning til røntgen den fordelen at bilder kan fremstilles også av kroppens bløte organer. Refleksjonen fra luftfylte organer som tarm og lunger samt refleksjoner fra beinvev (kalk) er så stor at vev bak disse strukturene i liten grad lar seg vurdere. UL kan f.eks. gi noe informasjon om tarm (motilitet, dilatasjon, veggfortykkelse), men gir ikke fullstendig framstilling av tarmkanalen.

Hva er ultralyd av bukhulen?

Ultralyd av bukhulen er en ikke-invasiv undersøkelse for å bedømme organer og strukturer i magen. Undersøkelsen gir en rask oversikt over de ulike organene fra utsiden av kroppen. Ultralyd kan også brukes til å bedømme blodstrømmen til de ulike organene - en såkalt Doppler-undersøkelse.

Ved normal undersøkelse ligger organene på riktig plass, de har normal størrelse og normalt utseende.

Når gjør man ultralyd av bukhulen?

Ultralyd av bukhulen gjøres først og fremst i utredningen av uklare mageplager eller i tilfeller hvor man har mistanke om sykdom i galleveiene, i leveren, i bukspyttkjertelen - f.eks. ved gulsott.

Pasientforberedelser

Rutinene kan variere fra røntgenavdeling til røntgenavdeling. Følg derfor instruksene fra din røntgenavdeling. Stort sett gjelder det som står i denne informasjonen.

Du bør om mulig ha fastet ha fastet minst fire timer før undersøkelsen slik at galleblæren er fylt og det er minst mulig luft i magesekk og tarm. Ved øyeblikkelig hjelp kan undersøkelsen gjøres uten forutgående faste, men det diagnostiske utbyttet er da dårligere. Røntgenkontrast-undersøkelse eller endoskopi bør ikke utføres i løpet av de siste 24 timene før ultralyd. Undersøkelsen er smertefri.

Undersøkelsen

Du undersøkes vanligvis liggende (se video). Gelémasse smøres på buken for å gi kontakt mellom ultralydhodet og huden. Undersøkeren lar lydhodet gli over buken samtidig som bildene på skjermen granskes. Under undersøkelsen vil du av og til bli bedt om å holde pusten for å sikre best mulig innsyn. Ultralyd kan ikke gjøres over åpne sår eller gjennom bandasjer. Den totale undersøkelsestiden er ca. 15-45 min.

Hva ser undersøkeren etter?

Leveren granskes med henblikk på om leveren er forstørret, om det finnes fortetninger, svulster eller cyster i vevet. Undersøkelsen av galleveiene gir svar på om det foreligger gallestein eller om det er tegn på at gallestein har kilt seg fast i gallegangen. Bukspyttkjertelen kan i sjeldne tilfeller være betent og det kan finnes cyster eller svulster i kjertelen. Nyrene studeres for å se etter cyster, svulster, nyrestein, avløpshinder. Andre organ som granskes er binyrer, milt, større blodårer, lymfeknuter. Ved skader er ultralyd en rask og billig orienterende undersøkelse, men CT er den anbefalte undersøkelsen.

Vil du vite mer?