Informasjon

Pottetrening og barn

Pottetrening krever tålmodighet. Husk at det er stor forskjell på når barn er klare for å kvitte seg med bleiene.

Temaside om Korona

Når er det riktig å starte pottetreningen?

Det er stor forskjell i når barn lærer seg å kontrollere avføringen. Noen er tidlig ute, mens andre trenger mer tid før de er klare til dette. Det viktigste er at treningen ikke starter før både omsorgspersoner og barn er klare for omstillingen. Som forelder betyr det at du må være villig til å ofre noe tid og energi i noen uker eller måneder for å kunne nå dette målet. Barnet er klar for dette steget når det er i stand til å ta på og av klær, formidle at bleien er uren, eller at barnet forteller at det må på do.

I praksis betyr det at pottetreningen gjerne starter i 18 til 24 måneders alder. Det er heller ikke uvanlig at barn bruker bleier når de fyller tre år.

Forberedelser før pottetrening?

Barn er generelt flinke til å herme etter oss voksne, og det gjelder også toalettvaner. Det er derfor en god idé å la barnet være med deg når du har dine toalettbesøk, og la det se hva du gjør.

Noen barn går spontant til barnesetet på toalettet, andre har lettere for å benytte en potte eller dostol for småbarn. En fremgangsmåte som kan gjøre det lettere for barnet å skjønne hva potten er til for, er følgende: Plasser potten hvor barnet leker, slik at det blir vant til å se den. Forklar barnet at potten er hans/hennes og la barnet sitte på potten, gjerne med klærne på til å begynne med. Ikke tving barnet til å tilbringe tid på potten, men la det selv bestemme når det skal kunne forlate den. Neste skritt er så å vise hvordan potten skal benyttes, dette kan du gjøre ved å overføre avføringen fra bleien over til potten. La barnet så se hvordan du tømmer avføringen i toalettet, og la barnet trykke på knappen og spyle ned og observere hvordan "bæsjen" forsvinner.

Barnets bruk av toalettet

Når barnet er fortrolig med å spyle ned i toalettet, og eventuelt å sitte på potten, er neste steg at det skal lære seg å benytte toalettet. Det er i denne fasen en stor fordel med bukser som er løse og lette å få av. Plasser barnet på potten eller toalettet når det signaliserer at det må tisse eller bæsje. Ofte kan du se på barnet når det er trengende, enten ved at ansiktsutrykket forandrer seg eller at barnet plutselig stopper den aktiviteten det holder på med. De fleste barn har avføring én gang om dagen, gjerne mindre enn en time etter måltid. De fleste barn må også tisse mindre enn en time etter et større væskeinntak.

I tillegg til å være var for barnets signaler om trang til urin/avføring, bør barnet plasseres på potten (evt. toalettet) med faste intervaller. Det kan være så ofte som hver halvannen til to timer. Vær hos barnet mens det sitter på potten. Ved å snakke med eller lese til barnet kan du få det til å slappe bedre av. Det er viktig med positive tilbakemeldinger dersom barnet bæsjer eller tisser i potten, men ikke utvis skuffelse om barnet ikke gjør dette - vær tålmodig med barnet ditt!

Dersom barnet benytter potte, vil det være klart til å ta i bruk toalettskålen når det har lært seg å bruke potten riktig. Barnet trenger da en liten trapp/kasse slik at det kommer seg opp til toalettet, og gjerne et barnesete som plasseres over toalettskålen. Dette utstyret bør stå fremme slik at barnet kan benytte toalettet uten hjelp fra voksne, noe som innebærer at vi som voksne må være flinke til å plassere barnesetet tilbake over doskålen etter våre toalettbesøk.

Utfordringer du kan møte underveis

Omlag to til tre prosent av barna får problemer med å lære seg å gå på do. Noen barn har flere vanskeligheter med do-treningen enn andre. De er oftest mindre samarbeidsvillige og mer negative til opplæringen.

Dersom barnet ditt har lært seg å tisse, men nekter å bæsje i do, kan det få forstoppelse og magesmerter. Endringer i kostholdet, som for eksempel tilførsel av fiber, kan bedre forstoppelsene. Oppmuntring til barnet når det bæsjer i bleien og et positivt språk om avføring, anbefales i dette tilfellet. Husk at problemet går som regel over av seg selv uten drastiske tiltak.

Hvor lang tid tar pottetreningen?

Det er ikke uvanlig at denne opplæringen tar flere måneder, og det er viktig å være tålmodig og støttende i denne perioden. Ikke straff barnet dersom det skjer et "uhell".  Jenter lærer vanligvis å gå på do tidligere enn gutter.

Dersom du føler at barnet ditt er sent ute med bruken av toalett, er som regel årsaken at barnet ikke er klar for opptrening for dette formål ennå. Er du usikker på noe, kan du konferere med legen din.

Lykke til!

Kilder

Referanser

  1. Baird DC, Bybel M, Kowalski AW. Toilet Training: Common Questions and Answers. Am Fam Physician. 2019 Oct 15;100(8):468-474. PMID: 31613577. PubMed
  2. NHS choices. How to potty train. Page last reviewed 14.10.2015. www.nhs.uk