Informasjon

Vekt- og veksthemning hos spedbarn og småbarn

Vekt- og veksthemning hos barn kan ha flere årsaker. Les rådene om hva du kan gjøre dersom barnet ditt ikke legger på seg nok.

Hva er vekt- og veksthemning?

Veksthemning er et problem som man først og fremst støter på blant barn under 2 år. Et barn med et slikt problem blir hengende etter i vekst og størrelse når det ikke øker tilfredsstillende i vekt. Det er mange mulige forklaringer på slik mistrivsel, som dårlig matlyst, uheldig kosthold eller et medisinsk problem. Små barn trenger mange kalorier for å vokse. En tilstand med vekthemning kan oppstå selv om barnet synes å spise nok.

Diagnostikk

Helsesøster veier og måler barnet ditt regelmessig på helsestasjonen. Disse målingene krysses av på et vekstskjema (percentilskjema). Hvis barnets vekst avtar, noe som vil fremgå av vekstskjemaet, vil helsesøster og helsestasjonslege ønske å kontrollere barnet ditt oftere for å klargjøre om det foreligger en vekthemning av betydning.

Behandling

Vekthemning behandles på to måter. For det første må man behandle årsaken til undervekten. For det andre må antall kalorier i kosten til barnet økes. Barn som ammes, kan trenge ekstra tilskudd av næring. Flaskeernærte babier kan trenge større melkemengder, eller at man må tilberede tilskuddet på en spesiell måte for å øke kalorimengden. Det gjelder også større barn som spiser vanlig mat, og som må spise mer næringsrik mat. Noen ganger kan det være riktig å anbefale at barnet får ekstra vitamintilskudd. Snakk med helsesøster, eventuelt legen, om hvilken mat som er riktig for ditt barn.

Dersom barnet ditt får nok kalorier, men likevel ikke går opp i vekt, kan det være nødvendig å foreta undersøkelser for å avklare om det er medisinske årsaker til den dårlige veksten.

Hvordan unngå vekthemning

Å fø opp barn kan være vanskelig. Dersom du og barnet ofte blir frustrerte under måltidet, snakk med helsesøster om hvordan du kan få barnet til å spise bedre. Barn spiser best når hele familien er samlet og det er lite stress rundt måltidet.

Vil du vite mer?