Informasjon

Voksesmerter hos barn

Voksesmerter er den vanligste årsak til smerter i bena hos barn i alderen 2 til 12 år.

Smertene kommer helst om kvelden eller om natten, og de varer 30 til 60 minutter.

Hva er voksesmerter?

Voksesmerter er kjennetegnet ved smerter i musklene i begge beina. Smertene lokaliseres gjerne fortil på lårene eller baktil på leggene. Smertene kommer ofte sent på dagen, oftest om kvelden eller barnet våkner om natten av smerter. De varer i 30-60 minutter før de går over av seg selv. Barnets aktivitet er som regel helt upåvirket, men smertene blir ofte verre etter dager med mye aktivitet og løping.

I ulike studier rapporteres en forekomst som spenner fra 3 prosent til 50 prosent - noe som gjenspeiler forskjeller i definisjon av tilstanden. Vi vet ikke akkurat hva det er som forårsaker smertene, men de er ufarlige og de angis å ramme så mange som 1 av 5 barn i Norge. Tilstanden ses hyppigst hos barn i alderen 3-12 år.

Årsak

Årsaken er ukjent, men det dreier seg om en form for muskelsmerter. På tross av navnet, så ser det ikke ut til at periodene med voksesmerter korresponderer med barnets vekstspurt, som gjerne skjer i 12 til 15 års alderen. Smertene påvirker heller ikke veksten. Mange årsaker er blitt foreslått, men de er ikke blitt forskningsmessig bekreftet.

Diagnosen

Diagnosen stilles ved å utelukke andre mulige forklaringer. Typisk foreligger ingen tegn til skade eller betennelse. Barnet er ikke hemmet av muskelskjelettproblemer til andre tider. Barnet halter ikke, og bevegeligheten er normal. Smertene er ikke lokalisert til leddene.

Det er sjelden behov for ytterligere undersøkelser, men laboratorieprøver og røntgenundersøkelser er normale.

Behandling

Tilstanden er ufarlig, den går over av seg selv og trenger ingen behandling. Hvis legen er i tvil om at det er voksesmerter som plager barnet, vil han eller hun unntaksvis sende barnet til en røntgenundersøkelse.

Man bør unngå å bruke medisiner for å dempe smertene, fordi smerteanfallet vanligvis går over av seg selv før medisinene rekker å virke. Det som kan prøves, og som hjelper enkelte, er å gni eller massere det smertefulle området. Dersom smertene er ille, kan dere selvfølgelig gi paracetamol.

Smertene kommer i perioder hvor barnet er i sterk vekst, og de vil forsvinne av seg selv når den verste veksten har gitt seg. Det kan dreie seg om en varighet på ca et år, i sjeldne tilfeller lengre.

Prognose

Voksesmerter er en forbigående tilstand hos barn under 12 år. Episoder med smerter kommer og går med en total varighet som vanligvis er under ett år. Det kan gå dager, uker, ja til og med måneder mellom smerteepisodene. Prognosen er god. Tilstanden opphører av seg selv.

Vil du vite mer?