Informasjon

Folatmangel

Folatmangel hos gravide øker risikoen for ryggmargsbrokk hos fosteret. Generelt kan folatmangel føre til blodmangel (anemi) med for få røde blodceller og lavt hemoglobin, noen ganger også plager fra nervesystemet. Tilstanden kan skyldes både feil- eller underernæring,  økt behov ved svangerskap og enkelte sykdommer, samt nedsatt opptak pga. sykdom.

Hva er folatmangel?

Folat er vitamin B9, som kroppen trenger ved blant annet celledeling. Folsyre er en syntetisk form for folat til bruk som kosttilskudd. Befolkningsgruppene i Norge som er mest sårbare for utvikling av lave folatnivå, er gravide, eldre og personer med dårlig kosthold. 

Når kroppens lagre av folat er brukt opp, begynner det å utvikle seg folatmangel. Etter hvert påvirkes kroppens evne til å danne nye røde blodlegemer. De gamle røde blodlegemene blir større. Så utvikler det seg blodmangel (anemi) med for få og for store røde blodlegemer. Denne type anemi betegnes også megaloblastanemi.

Megaloblastanemi er en sjelden årsak til anemi i Norge. Tilstanden ses for eksempel blant personer med mangelfullt kosthold (pasienter med anoreksi, alkoholikere, enkelte eldre), pasienter med nedsatt opptak av næringsstoffer i tarmen (malabsorpsjon), eller personer med visse sykdommer.

Neste side