Informasjon

Ferritin

Ferritin er en blodprøve som forteller om jernnivået i kroppen. Men når bør ferritin måles, og hvilke nivåer regnes som normale? Les mer her.

Hva er ferritin?

Normale voksne har ca 3-4 g jern i kroppen. 60-70% av dette finnes i hemoglobinet i de røde blodcellene. Resten finnes lagret i lever, milt og beinmarg. Jernet som lagres bindes til spesielle lagringsproteiner, og det viktigste er ferritin. Under normale forhold er konsentrasjonen av ferritin i blod samsvarende med konsentrasjonen inne i kroppens celler, og verdien av ferritin blir derfor et godt mål for kroppens totale jernlager (jerndepot).

Jernmangel

Hvis du er i ferd med å utvikle jernmangel, så er ferritin den første blodprøven, markøren, som viser fallende verdi. Senere synker andre blodprøver som jern, mens blodprøven transferrin stiger. Først sent i forløpet faller blodprosenten, hemoglobin.

Når jernmangel fører til lav blodprosent kalles tilstanden jernmangelanemi - lav blodprosent som følge av jernmangel. Jern brukes ikke bare i hemoglobin i de røde blodcellene, jern er nødvendig i en lang rekke prosesser som er viktige for at kroppens celler skal fungere normalt. Anemi er derfor ikke den eneste konsekvensen av jernmangel.

Når måles ferritin?

Ferritin er et godt mål på det generelle jernnivået i kroppen. Det er en prøve som blir tatt forholdsvis hyppig. Hovedgrunnene for å måle ferritin er:

  • Diagnostikk og kontroll av jernmangel
  • Diagnostikk og kontroll av hemokromatose, en sykdom med økt opptak og opphopning av jern i kroppen

Hva er normalområdene?

  • Menn: 25–200 µg/L
  • Kvinner: 15–150 µg/L

Men dette kan variere noe med den analysemetoden som det aktuelle laboratoriet bruker.

Hvordan utføres prøven?

Måling av ferritin gjøres ved hjelp av en blodprøve som analyseres i et laboratorium. I de fleste tilfeller må man i allmennpraksis sende inn prøven til et større laboratorium.

Feilkilder ved prøven

Ferritin hører til en klasse proteiner som kalles akuttfaseprotein. Det vil si proteiner som slippes ut i store mengder i blodet ved infeksjoner og betennelser. Ferritin er derfor følsomt for slike tilstander. Ved akutte infeksjoner og kroniske betennelsestilstander vil man få høye verdier av ferritin uten at man nødvendigvis har mye jern lagret i kroppen. I tilfeller med akutte infeksjoner og akutte sykdommer kan det ta inntil 3 uker før normalisering av ferritinprøven.

Legen vil ofte ta blodprøven CRP samtidig med ferritin. CRP øker også ved infeksjoner i kroppen, men blir raskere normal etter en infeksjon. Dersom CRP er økt vil også ferritin være økt, uavhengig av jernlageret. Hvis CRP er normal, så betyr en lav ferritin, f.eks. under 20-30 µg/L, at det foreligger jernmangel. Er CRP derimot klart forhøyet, kan man som en tommelfingerregel ikke utelukke jernmangel før ferritin er over 100.

Hvordan vurderes resultatet fra prøven?

Ferritin-nivå under 20-30 µg/L gir mistanke om jernmangel. Nivåer over 100 kan utelukke jernmangel.

Nivåer mellom 200-400 kan tyde på

Nivåer over 1000 kan tyde på

  • Hemokromatose
  • Akutte sykdommer med omfattende celleskade
  • Alvorlig infeksjon
  • Kronisk leversykdom
  • Nyresvikt
  • Enkelte kreftsykdommer

Verdier mellom 400 og 1000 vil nesten alltid være uttrykk for sykdom, mest sannsynlig en av tilstandene i gruppene over. Videre undersøkelse og utredning er nødvendig.

Vil du vite mer?