Informasjon

Ren intermitterende kateterisering (RIK)

Intermitterende selvkateterisering er en teknikk som reduserer problemer og komplikasjoner hos pasienter som har vansker med å tømme urinblæren normalt.

Temaside om Korona

Hva er intermitterende kateterisering?

Intermitterende kateterisering brukes hos personer som ikke klarer å tømme urinblæren normalt1. Et tynt plastkateter føres inn gjennom urinrøret og inn til urinblæren for å tømme denne. Straks kateteret kommer inn i blæren, begynner det å renne urin ut av kateteret. Når blæren er tom, fjernes kateteret. Prosessen gjentas med jevne eller varierende mellomrom (intermitterende) i forhold til de behov og rutiner du har. Med litt instruksjon og trening kan du gjøre dette selv (selvkateterisering). Det er viktig at denne behandlingen gjøres rent (ren intermitterende kateterisering, RIK) for å unngå infeksjoner.

Kateteret kan være et engangskateter eller det kan brukes flere ganger. Gjenbrukbare katetre kan brukes i opptil fire uker. Etter kateterisering må det gjenbrukbare kateteret vaskes med såpe, renses med vann, tørkes og lagres på et rent, tørt sted.

Forbered innsettingen av kateteret. Sørg for at det nødvendige utstyret er der: kateter, smøremiddel, beholder som urinen tømmer seg i. Vask hendene grundig med såpe og vann. Rengjør urinrørsåpningen med såpe og vann. Smør kateteret og før det nennsomt inn i urinrøret.

Neste side