Informasjon

Ren intermitterende kateterisering (RIK)

Intermitterende selvkateterisering er en teknikk som reduserer problemer og komplikasjoner hos pasienter som har vansker med å tømme urinblæren normalt.

Hva er intermitterende kateterisering?

Intermitterende kateterisering brukes hos personer som ikke klarer å tømme urinblæren normalt. Et tynt plastkateter føres inn gjennom urinrøret og inn til urinblæren for å tømme denne. Straks kateteret kommer inn i blæren, begynner det å renne urin ut av kateteret. Når blæren er tom, fjernes kateteret. Prosessen gjentas med jevne eller varierende mellomrom (intermitterende) i forhold til de behov og rutiner du har. Med litt instruksjon og trening kan du gjøre dette selv (selvkateterisering). Det er viktig at denne behandlingen gjøres rent (ren intermitterende kateterisering, RIK) for å unngå infeksjoner.

Kateteret er et engangskateter som kastes etter bruk. 

Forbered innsettingen av kateteret. Sørg for at det nødvendige utstyret er der: kateter, smøremiddel, beholder som urinen tømmer seg i. Vask hendene grundig med såpe og vann. Fukt eventuelt kateteret med sterilt vann eller fysiologisk saltvann og før det nennsomt inn i urinrøret.

Neste side