Informasjon

Forebygging av trykksår

Trykksår er vanskelige å behandle når de har oppstått. Derfor er det avgjørende at helsepersonell og pasientens familie har fokus på forebyggende tiltak hos pleietrengende.

Hva er trykksår?

Et trykksår oppstår som følge av langvarig trykk mot et hudområde som klemmes mellom en ytre gjenstand og bein som ligger tett oppunder huden. Hyppigst finnes trykksår over korsbenet og sittebensknuten på baken, over hoftene, anklene og på hælene. Det er særlig pleietrengende og sengeliggende pasienter som er utsatt for å få liggesår. Risikoen er størst den første tiden etter at man har blitt immobil, for eksempel etter en skade, etter et slagtilfelle, etter en bevisstløs tilstand. 

TrykksårEt trykksår kan oppstå i løpet av noen få timers vedvarende trykk eller ved langvarig men mindre intenst trykk. Blodsirkulasjonen i området klemmes av og vevet dør. Fettvev og muskulatur i underhuden er mest sårbar, mens selve hudoverflaten er noe mer motstandsdyktig. Derfor behøver det ikke å se så ille ut i starten, men etter noen dager blir det klart at skaden kan være omfattende i underhuden.

Når det har oppstått et trykksår, er umiddelbar behandling viktig for å unngå ytterlige forverring. Det døde vevet vil ikke uten videre bli erstattet med nytt vev. Omfattende og langvarig sårbehandling blir konsekvensen, og området blir lett utsatt for nye trykksår.

Overvåkning

Pasienter som har økt risko for å få trykksår, må passes nøye på. Det betyr at familiemedlemmer og helsepersonell daglig, kanskje flere ganger daglig, bør kontrollere huden til den syke på de kritiske hudområdene. Se etter om huden er rød og hoven, om det er tegn til sårdannelse. Kjenn på huden at den har normal fasthet. Ved tegn til begynnende sårutvikling må den forebyggende behandlingen intensiveres.

Forebyggende behandling

Det viktigste tiltaket er å avlaste trykket mot utsatte hudområder. En sengeliggende pasient må snus cirka hver andre time inntil det blir klart at pasienten tåler å ligge i ro lengre, det vil si at man ser at utsatte hudområder ikke blir røde. Ulike former for madrasser bidrar til å redusere trykket mot følsomme hudområder, men fritar ikke familie og/eller helsepersonell fra å måtte snu pasienten regelmessig. De utsatte hudområdene kan polstres ekstra, for eksempel ved bruk av saueskinn. Rullestolpasienter må skifte posisjon så hyppig som hvert 10.-15. minutt i rullestolen, selv om en trykkavlastende pute brukes.

God hudpleie er nødvendig. Bruk sur eller nøytral pH-verdi på såpen. Fuktighetskrem bør anvendes daglig hos de fleste. Barrierekrem eller -film beskytter mot urin, avføring eller sårvæske. Man må unngå at huden blir utsatt for urin/avføring eller svette i lengre perioder.

Fuktig tøy eller sengetøy bør skiftes med en gang. Bleier og bind må ikke krølle seg. Undertøy som brukes, skal holde fasongen og holde eventuelle bind og bleier på plass. Det er viktig med regelmessig fotstell. Tørk pasienten grundig etter bad.

Risiko for trykkskade bør vurderes ofte. Stell og undersøkelser er gode anledninger til å se etter tegn på hudforandringer. Prøv gjerne å lære personen hvordan han/hun kan sjekke seg eller hvordan de kan lære opp andre. 

Pasienten bør oppmuntres til aktivitet. Fysioterapi, når det er hensiktsmessig, kan utføres med passive og aktive øvelser - og kan like gjerne utføres av familiemedlemmer som av en fysioterapeut. Sunt kosthold, rikt på proteiner, er nyttig. Tilskudd av vitamin C og zink kan være aktuelt ved mangelfullt kosthold.

Spesialmadrass kan være nødvendig. Ulike trykkavlastende madrasser benyttes. Membraner med luftsirkulasjon gir blant annet en "flytende" overflate, men pasienten vil trenge hjelp for å komme seg oppi og ut av en seng med en slik membran. Vanligvis tilbys dette pasienter som tilbringer det meste av dagen i sengen. Det finnes også andre typer madrasser som sørger for at trykket mot de ulike kroppsdelene hele tiden skifter.

Vil du vite mer?