Informasjon

Arv og vitaminmangel kan gi MS

Arvelige faktorer og mangel på vitamin D er forbundet med økt risiko for multippel sklerose (MS), mener britiske og kanadiske forskere. De har funnet en direkte sammenheng mellom MS-genet og vitamin D.

Temaside om Korona

Dersom du innehar en bestemt genvariant og lider av mangel på vitamin D som barn, øker du sjansene for å utvikle sykdommen multippel sklerose (MS) senere i livet.

Bekrefter tidligere mistanke

Den eksakte årsaken til MS er fortsatt ukjent, men mye tyder på at både arv og miljø spiller en rolle. Flere studier har antydet at MS-pasienter generelt mangler vitamin D og at inntak av vitaminer reduserer risikoen for å få sykdommen. Den ferske studien fra Storbritannia og Canada underbygger noe forskere har mistenkt lenge - mangel på vitamin D øker risikoen for MS.

Studien er publisert i PLoS Genetics, et åpent internasjonalt tidsskrift for ekstern fagvurdering (peer review) av studier på arv og genetikk.

I kombinasjon med arvestoffet

Det er ikke bare vitamin D-mangel alene som kan gi deg multippel sklerose. Arvestoffet ditt er også med på å bestemme hvor stor din risiko for å få MS er. Forskerteamet har identifisert denne genvarianten og funnet en direkte sammenheng mellom genet og vitamin D. Det betyr at for lite vitamin D, gjør at denne genvarianten ikke fungerer ordentlig hos enkelte mennesker. Vitamin D får nemlig kroppen til å "slå av" genfeilen.

Anbefaler vitamin D-tilskudd

Artikkelforfatterne anbefaler tilskudd av vitamin D til kvinner under svangerskap og til barn.

- Vitamin D er et trygt og relativt billig kosttilskudd som kan gi store helsegevinster, sier hovedforfatter Sreeram Ramagopalan fra University of Oxford i en pressemelding.

Forekomsten av multippel sklerose varierer med geografi og rase, og den er høyest i den hvite befolkningen i nordlige regioner med lite sol. Sollys stimulerer huden til å produsere vitamin D. Når det er lite dagslys må vitaminet inntas gjennom mat som inneholder vitamin D, for eksempel fet fisk og tran, eller kosttilskudd.

I Norge er det som kjent stort fravær av sol om vinteren. Men spesielt tran og fet fisk gjør at vi likevel har en lavere forekomst av MS sammenlignet med andre land i Nord-Europa.

Noen fakta om MS

Multippel sklerose (MS) er en sykdom som ødelegger det beskyttende isolasjonslaget (myelinet) rundt nervetrådene i hjernen og ryggmargen. Symptomene kan variere fra tretthet til lammelser og blindhet. Verden har 2,5 millioner mennesker som lider av multippel sklerose. I Norge finnes det omlag 5000 MS-pasienter.

Her får du en oversikt over sykdommen multippel sklerose

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Ramagopalan SV, Maugeri NJ, Handunnetthi L, et al. Expression of the Multiple Sclerosis-Associated MHC Class II Allele HLA-DRB1*1501 Is Regulated by Vitamin D. PLoS Genetics 2009; 5: e1000369.