Nyhetsartikkel

Behandling av MS-symptomer

Enkelte personer med MS bruker legemidlet lavdosert naltrekson (LDN) mot sine MS-symptomer. NHI.no har intervjuet nevrolog og forsker Rune Midgard om bruk og virkning.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Multippel sklerose (MS) er en kronisk sykdom i det sentrale nervesystem (hjerne og ryggmarg) som rammer unge voksne.

Omlag 8000 nordmenn lever med sykdommen, og kvinner rammes to ganger så ofte som menn.

LDN mot MS

LDN er ikke registrert til bruk mot MS i Norge, likevel bruker rundt 400 nordmenn legemidlet – med håp om at dette skal dempe symptomer og eventuelt bremse sykdomsutviklingen.

- Naltrekson er registrert til bruk som hjelpemiddel ved avvenning av personer som er avhengig av opiater, som for eksempel heroin. Det virker ved å blokkere opiaters effekt i hjernen og gjør på denne måten opiater mindre attraktive i bruk. Det benyttes av spesialister i rusomsorgen i doser på 50 til 150 mg tre dager ukentlig. Det er gjennomført mange hundre studier med naltrekson ved ulike former for avhengighet inkludert alkohol, kokain og spillegalskap, sier Rune Midgard overlege ved Nevrologisk avdeling ved Molde sjukehus.

Ved behandling av MS er det foreslått bruk av langt lavere doser naltrekson enn i behandling av ulike former for avhengighet, doser i størrelsesorden 3 – 4,5 mg daglig. Dette er bakgrunnen for begrepet Lav Dosert Naltrekson (LDN).

I laboratorieeksperiment har man sett at naltrekson øker veksten av immunceller i cellekulturer. Hos personer med AIDS kan derfor naltrekson være en støtte til annen behandling for å stimulere immunsystemet. Noen hevder at dette skulle være gunstig ved MS, men ifølge Midgard er de fleste nevrologer uenig i dette. Standard behandlingstilnærming ved MS er å bremse immunsystemet.

Les også: Behandling av MS

- Produktet er også tatt i bruk hos personer med andre kroniske sykdommer, blant annet Crohns sykdom, uten at det foreligger studier som kan dokumentere effekt ved kroniske betennelsessykdommer av denne typen, sier Midgard.

Ifølge nettstedet ldn.no vil bruk av LDN medføre en midlertidig blokkering av hjernens endorfin-opptak. Dette gjør at hjernen tror den mangler endorfin og derfor starter produksjon av mer.

Neste side