I en vitenskapelig studie gjennomført ved Haukeland Sykehus i Bergen har man over en periode forsøkt å behandle pasienter med nyoppdaget MS med en omlegging av kosten. Pasientene fikk kostliste med økt mengde fiskeoljer, antioksidanter og tilskudd av vitaminer, og i tillegg mindre sukker og fett. Denne kostomleggingen førte til at pasientene fikk et bedre forløp enn forventet. Det pågår nye studier for å undersøke og eventuelt få bekreftet disse lovende resultatene.
De kostrådene som ble fulgt av pasientene er gjengitt nedenfor:
Hva bør du spise?

Du bør spise grov mat og redusere mengden mettet fett fra kjøtt og meieriprodukter slik:
- Spis fisk til middag tre-fire ganger i uken
- Spis magert kjøtt. Kylling, høne og kalkun helst uten skinn anbefales. Synlig fett skjæres bort.
- Bruk skummet melk, lettmelk og halvfete/magre oster
- Bruk olivenolje i matlagningen og reduser mengden smør/margarin på brødet
- Bruk lite snacks og chips
- Bruk lite godteri og brus
- Spis grovt brød og grove frokostcerealier
Antioksidanter
Mengden antioksidanter økes ved å:
- Spise mer grønnsaker
- Spise et par frukter pr dag
Andre råd
- Jevn måltidsfordeling; ikke hopp over måltider
- Reduser kaffe og te til et par kopper om dagen
- Drikk så lite alkohol som mulig, særlig i aktiv sykdomsfase
- Unngå røyking
- Unngå matvarer som man reagerer negativt på
Kosttilskudd
- Ta en skje tran pr dag
- 200 mg vitamin C pr dag
- B-vitaminkompleks som inneholder det daglige behovet av B-vitaminer, inkludert folsyre og vitamin B12
Vil du vite mer?
- Multippel sklerose, oversikt
- Multippel sklerose, årsaker
- Multippel sklerose, ulike former
- Multippel sklerose, behandling
- Multippel sklerose, råd
- Praktiske leveregler ved multippel sklerose (ca. 11 sider)
- Multippel sklerose, symptomer og diagnostikk
- Kostråd ved multippel sklerose
- Multippel sklerose - for helsepersonell