Informasjon

Hopp til innhold

I en vitenskapelig studie gjennomført ved Haukeland Sykehus i Bergen har man over en periode forsøkt å behandle pasienter med nyoppdaget MS med en omlegging av kosten. Pasientene fikk kostliste med økt mengde fiskeoljer, antioksidanter og tilskudd av vitaminer, og i tillegg mindre sukker og fett. Denne kostomleggingen førte til at pasientene fikk et bedre forløp enn forventet. Det pågår nye studier for å undersøke og eventuelt få bekreftet disse lovende resultatene.

De kostrådene som ble fulgt av pasientene er gjengitt nedenfor:

Hva bør du spise?

26547026

Du bør spise grov mat og redusere mengden mettet fett fra kjøtt og meieriprodukter slik:

  • Spis fisk til middag tre-fire ganger i uken
  • Spis magert kjøtt. Kylling, høne og kalkun helst uten skinn anbefales. Synlig fett skjæres bort.
  • Bruk skummet melk, lettmelk og halvfete/magre oster
  • Bruk olivenolje i matlagningen og reduser mengden smør/margarin på brødet
  • Bruk lite snacks og chips
  • Bruk lite godteri og brus
  • Spis grovt brød og grove frokostcerealier

Antioksidanter

Mengden antioksidanter økes ved å:

  • Spise mer grønnsaker
  • Spise et par frukter pr dag

Andre råd

  • Jevn måltidsfordeling; ikke hopp over måltider
  • Reduser kaffe og te til et par kopper om dagen
  • Drikk så lite alkohol som mulig, særlig i aktiv sykdomsfase
  • Unngå røyking
  • Unngå matvarer som man reagerer negativt på

Kosttilskudd

  • Ta en skje tran pr dag
  • 200 mg vitamin C pr dag
  • B-vitaminkompleks som inneholder det daglige behovet av B-vitaminer, inkludert folsyre og vitamin B12

Vil du vite mer?