Informasjon

Årsaker til MS (multippel sklerose)

På tross av mye forskning over mange år er den egentlige årsaken til MS enda ukjent.

Den vanligste teorien for utvikling av multippel sklerose (MS) er at en kombinasjon av arveanlegg (genetisk disposisjon) og en faktor i miljøet (virus, tobakk, vitamin D-mangel) lurer kroppens immunforsvar til å angripe myelinet i hjernecellene. Myelin er den skjeden som omhyller og beskytter nervetrådene, tilsvarende den hvite isolasjonen rundt en elektrisk ledning (se ingressbilde, der vises skadet myelin øverst og frisk under). En slik sykdom, der immunforsvaret angriper kroppens eget vev, kalles en autoimmun sykdom.

Immunforsvarets rolle ved MS

Immunforsvarets funksjon er å holde kroppen fri for bakterier, virus og andre skadelige stoffer, samt å reparere skader. Når en infeksjon eller skade oppstår, sendes store mengder hvite blodceller til stedet for å forsøke å holde kroppen frisk. De hvite blodcellene dreper og spiser bakterier og virus, og produserer antistoffer som skader de fremmede inntrengerne. I tillegg produseres små stoffer kalt cytokiner, som forsterker betennelsen og tiltrekker enda flere hvite blodceller.

Området der de hvite blodcellene samler seg, blir rødt, hovent, ømt og varmt. I dagligtale sier vi at det er oppstått en betennelse, og det medisinske ordet for dette er inflammasjon.

Normalt vil en slik inflammasjon begrense seg selv og gå tilbake når skaden er reparert, eller inntrengerne er fjernet. Ved autoimmune sykdommer vil immunforsvaret imidlertid fortsette å være aktivt og angripe ulike vev i kroppen. Man tror at dette skyldes en misforståelse i immunforsvaret, der immunforsvaret opplever at kroppens egne celler er fremmede inntrengere som må fjernes. Ved MS er det myelinet rundt nervecellene som angripes. Andre eksempler på autoimmune sykdommer er leddgikt og diabetes type 1.

Neste side