Informasjon

Symptomene ved Parkinsons sykdom

Parkinsons sykdom debuterer ofte gradvis og snikende. De første symptomene kan virke uforståelige og irriterende, og det kan gå lang tid før man forstår at de forårsakes av en sykdom.

Tidlige symptomer

I begynnelsen er det vanlig å føle seg sliten, og mange har en lett sykdomsfølelse i kroppen. Kanskje føler du deg skjelven, og det kan være litt vanskelig å reise seg opp fra en stol. Du kan merke at stemmen din er litt forandret, eller at håndskriften din blir litt krampaktig. Det er også vanlig å være irritabel eller deprimert uten noen åpenbar grunn.

Ofte vil familie eller venner merke de første symptomene før pasienten selv. De kan se at ansiktet blir mer uttrykksløst (kalt "maskeansikt"), at bevegelsene blir stivere og langsommere og at gangen blir mer ustødig.

Etterhvert som sykdommen skrider fram, blir den karakteristiske skjelvingen mer markert, og vanlige gjøremål kan bli vanskelige å utføre. Det kan være at man skjelver slik at kaffen skvulper over kanten på kaffekoppen, eller at man ikke klarer å holde avisen rolig nok til å lese. Det er karakteristisk for Parkinsons sykdom at skjelvingene er verst når man er rolig og avslappet. Det er vanligvis på grunn av slik skjelving at de fleste Parkinson-pasienter søker legehjelp første gang.

Neste side