Informasjon

Mortons metatarsalgi

Mortons metatarsalgi er en fortykkelse av en nerve mellom 3. og 4. forfotsbein, metatarsene, som kan gi smerter under foten og frem i tærne. Tilstanden kan bedres med riktigere sko, eventuelt kortisonsprøyte eller kirurgi.

Hva er Mortons metatarsalgi?

Fot, normal, front

Metatarsene er navnet på fem ben i foten vår (nummer 4 på bildet). De forbinder ankelbena med tåbena. Algi betyr smerte. Langs hver av disse bena går det en nerve som er på vei utover til en tå. Disse nervene kan bli utsatte for trykk og klem - noe som skaper irritasjon i nerven og utløser smerter. Over tid kan en slik irritasjon føre til at nerven hovner, og det dannes en nerveknute - et nevrom. Nerven vil da klemmes enda mer, og det gir økt ubehag og smerter.

Smertene er vanligst lokalisert under tåballene til 3. og 4. tå (1. tå er stortåen, 5. tå er lilletåen). Det er smertene som er problemet, for tilstanden i seg selv er helt ufarlig.

Tilstanden er forholdsvis sjelden. Blant de mest utsatte er joggere og middelaldrende kvinner som bruker sko som passer dårlig.

Symptomer

Brennende smerter i fotsålen som kan stråle ut i tærne. Smertene kommer først ved gange, eller når man tar på seg de skoene som er skyld i plagene. Senere er smertene tilstede hele tiden, og de kan stråle oppover i benet. Løpere kan klage over nummenhet i de involverte tær eller smerter som øker med aktivitet, vanligvis lokalisert mellom 3. og 4. tå


Diagnosen

Legen stiller diagnosen på grunnlag av den typiske sykehistorien. Ved å trykke mot nerven fra oversiden eller undersiden mellom beina i forfoten, utløses smerter. Det samme skjer dersom forfoten klemmes sammen fra side til side, eller ved å bøye tærne kraftig oppover. Det kan også settes lokalbedøvelse, diagnosen bekreftes ved at smertene midlertidig forsvinner.

Ultralyd eller MR kan bekrefte diagnosen, men disse undersøkelsene er vanligvis ikke påkrevd.

Behandling

Sko eller innleggssåler kan tilpasses slik at de gir en god fotbue og dermed avlastning og smertelindring. En romsligere sko som ikke klemmer foten sammen, vil også bedre tilstanden. Effekten av slike tiltak vil ofte komme i løpet av få dager.

Kortison + lokalbedøvelse som sprøytes inn ved "skadestedet", kan også ha gunstig virkning.

Noen ganger er operasjon nødvendig, der man fjerner nerven og hevelsen. Flere operasjonsmetoder anvendes, og de aller fleste blir symptomfrie etter inngrepet. Det anbefales å vente med operasjon til man har prøvd overnevnte konservative behandlingsmetoder. Dersom det ikke er tilkommet bedring etter ni til tolv måneder, kan man overveie kirurgi.

Prognose

Tilstanden bedrer seg vanligvis ganske raskt med behandling, og den lar seg helbrede. En sjelden gang kan et nevrom som er fjernet med kirurgi, komme tilbake.

Vil du vite mer?

  • Mortons metatarsalgi - for helsepersonell