Informasjon

Arterielle leggsår eller fotsår

Arterielle sår oppstår som følge av utilstrekkelig blodtilførsel som gir oksygenmangel (iskemi) i hud og underliggende vev. Den vanligste underliggende årsak er åreforkalkning (aterosklerose) i arteriene i lår, legg og/eller fot.

Arterielt leggsår eller fotsår

Arterier, pulsårer, er navnet på de blodårene som fører oksygenrikt blod ut i kroppen. Arterielle sår oppstår som følge av en utilstrekkelig blodtilførsel som gir oksygenmangel (iskemi) i hud og underliggende vev. Den vanligste underliggende årsak er åreforkalkning (aterosklerose) i arteriene i lår, legg og/eller fot. Det kan gi symptomer som gangsmerter (intermitterende klaudikasjon), hvilesmerter, koldbrann (gangren) og sårdannelse (ulcerasjon). Diabetes øker risiko for sårdanning.


Livstidsrisiko for å rammes av alle typer leggsår er 1-2 prosent, og leggsår forekommer hos tre til fire prosent av personer over 65 år. I vestlige land øker forekomsten av sår i takt med den økende levealder og med risikofaktorer som røyking, overvekt og diabetes. De fleste sår nedenfor kneet skyldes venesvikt, det vil si forandringer i de blodårene som fører oksygenfattig blod tilbake til hjertet og lungene. Venøse sår utgjør 60-70 prosent av sårene på leggen, arteriesvikt fem til ti prosent og 15-20 prosent er en blanding av disse. Arterielle sår finnes i cirka 10 prosent av tilfellene på øvre halvdel av leggen, cirka 40 prosent på nedre halvdel av leggen og hos cirka 50 prosent på foten nedenfor ankelen.

Neste side