Informasjon

Nyrearteriestenose, trang nyrepulsåre

Hos noen oppstår en innsnevring av pulsåren, arterien, som forsyner nyren med blod. Det kan føre til et forhøyet blodtrykk som er vanskelig å behandle, og det kan skade nyren og på sikt føre til nyresvikt.

Temaside om Korona

Nyrene

Nyrer og urinveier

Nyrene er to knyttnevestore organer som ligger på hver sin side av ryggsøylen høyt oppe i bukhulen. Nyrene får blod fra hver sin nyrearterie, som er sidegrener til hovedpulsåren.

I nyrene skilles avfallstoffer og små mengder væske ut fra blodet slik at det dannes urin. På denne måten kvitter kroppen seg med skadelige stoffer. Nyrene har også en viktig funksjon ved å regulere mengden med salt og væske i kroppen. Når vi drikker mye, lager nyrene mer urin enn når vi drikker lite. Dermed beholder kroppen omtrent samme mengde væske uansett hvor stort inntaket er. For at avfallsstoffene skal kunne skilles ut, bør vi imidlertid drikke minst 1-2 liter vann hver dag.

I tillegg til dette bidrar nyrene til produksjon av noen hormoner som er med på å regulere blodtrykket. Disse hormonene kalles renin, angiotensin og aldosteron. Økt utskillelse av disse hormonene gir redusert urinproduksjon og sammentrekning av en rekke blodårer i kroppen. Dette fører til økt blodtrykk, hypertensjon. I noen situasjoner, for eksempel ved alvorlig væskemangel, er dette gunstig. Men i andre situasjoner kan det føre til skadelig høyt blodtrykk som noen ganger behøver behandling.

Neste side