Nyrene

Nyrene er to knyttnevestore organer som ligger på hver sin side av ryggsøylen høyt oppe i bukhulen. Nyrene får blod fra hver sin nyrearterie, som er sidegrener til hovedpulsåren.
I nyrene skilles avfallstoffer og små mengder væske ut fra blodet slik at det dannes urin. Dette er en viktig måte vi kvitter oss med bl.a. skadelige stoffer som skal ut av kroppen. Nyrene har også en viktig funksjon ved å regulere mengden med salt og væske i kroppen. Når vi drikker mye, lager nyrene mer urin enn når vi drikker lite. Kroppen forsøker å opprettholde samme mengde væske uansett hvor stort inntaket er. Blir inntaket for lite kan det blir vanskelig å få skyllet ut avfallsstoffenen, og av den grunn bør vi innta minst 1-2 liter vann hver dag.
I tillegg til dette bidrar nyrene til produksjon av noen hormoner som er med på å regulere blodtrykket. Disse hormonene kalles renin, angiotensin og aldosteron. Økt utskillelse av disse hormonene gir redusert urinproduksjon og sammentrekning av en rekke blodårer i kroppen. Dette fører til økt blodtrykk, hypertensjon. I noen situasjoner, for eksempel ved alvorlig væskemangel, er dette gunstig. Men i andre situasjoner kan det føre til skadelig høyt blodtrykk som kan behøve behandling.