Informasjon

Raynauds fenomen

Raynauds fenomen kalles også "likfingre". Det er en tilstand med anfallsvis dårlig blodforsyning til fingre, tær eller sjeldnere nesetipp eller tungespiss.

Hva er Raynauds fenomen?

Raynauds fenomen kalles også "likfingre". Det er en tilstand med anfallsvis dårlig blodforsyning til fingre, tær eller sjeldnere nesetipp, brystvorte eller tungespiss. Anfallene utløses oftest av kulde eller sterke følelser. Fingrene er mest utsatte og blir bleke og stive. De blir først hvite, deretter blå (cyanotiske), men etter hvert blir de røde og hovne. Ofte er startfasen forbundet med stivhets- eller stramhetsfølelse i det aktuelle området, men sammen med rødfargen kommer ofte brennende smerte og eventuelt prikking og nummenhet. Varme gir ofte lindring. Mellom anfallene er fingrene som regel helt normale.

De enkelte anfallene varer fra noen minutter og opp til flere timer. 

Raynauds fenomen er vanlig. Det er funnet at så mange som 3-5 prosent av den voksne befolkningen kan ha plagene. Tilstanden debuterer oftest i 15-45 års alderen. Over 70 prosent merker de første symptomene før de er 40 år.

Årsak

Den egentlige årsaken er ukjent. Hos noen kan det være en arvelig komponent. Arbeid med slag-/vibrasjonsverktøy øker risikoen for å få Raynauds fenomen. Røyking forverrer plagene fordi det skader blodårene og reduserer blodgjennomstrømningen.

Under anfallene trekker muskulaturen rundt de små pulsårene i fingre eller tær seg sammen. Dette fører til at mindre blod når frem til disse områdene, og fingrene (tærne) blir hvite og stive. Etter hvert som huden får lite tilgang på oksygen, blir fingrene blå eller blålilla. Etter en stund åpner så blodårene seg mer enn vanlig, og dette medfører hevelse og rødfarge.

Raynauds fenomen forekommer i de aller fleste tilfeller (80-90 prosent) uten annen sykdom. Men det foreligger også en sekundær form - som skyldes en underliggende sykdom. Sekundær Raynauds fenomen kan opptre som en følge av sykdommer i blodårer eller bindevev, etter skader og forgiftninger, eller etter infeksjoner og frostskader. En sjelden bindevevssykdom som heter systemisk sklerose, er nært forbundet med Raynauds fenomen. Nesten alle med systemisk sklerose plages av Raynauds fenomen.

Behandling

Anfall med Raynauds fenomen utløses som regel av plutselige temperaturforskjeller (f.eks. at man tar på noe kaldt), eller følelsesmessige påkjenninger. Det viktigste er å forsøke å unngå det du vet kan utløse anfall.

Det er flere ting du kan gjøre selv:

  • Viktigste behandling består i å holde seg varm på hender og fingre, det vil si at du  bruker votter og hansker flittig. Eventuelt med tillegg av varmehjelpemidler som skovarmere og lignende
  • Bruk av tobakk eller legemidler som kan redusere blodstrømmen i huden, bør unngås
  • Du bør unngå sårskader på fingrene
  • Det er også viktig å bruke fuktighetskrem ved tendens til tørr og sprukken hud
  • Kvinner som opplever Raynaud-lignende anfall i brystvorten ved amming, anbefales å amme under varme forhold, eventuelt holde kroppen varm

Effekten av medikamenter er dårlig, og ingen medisiner kan helbrede tilstanden. Siden forløpet stort sett er godartet, og de fleste pasienter er unge og ellers friske, er medikamenter hos de fleste ikke nødvendig. Medikamenter anbefales kun hos pasienter med mer langvarige, uttalte eller alvorlige symptomer. Det foretrukne preparatet er en såkalt kalsiumblokker (eks. nifedipin). Dersom kalsiumblokkere ikke har tilstrekkelig effekt, finnes det andre alternativer som kan forsøkes.

I alvorlige tilfeller der blodtilførselen under anfall er så uttalte at det dannes sår og hudskader, kan kirurgisk behandling være aktuelt. Slik behandling kan bestå i å skjære over noen små nervetråder som virker på blodårene. Det kan også være aktuelt å gjøre inngrep på selve blodårene.

Prognose

Tilstanden er i utgangspunktet ufarlig og fører ikke til andre konsekvenser enn plager under anfallene. Mange opplever imidlertid en langsom forverring av tilstanden etter som tiden går.

Noen unge pasienter med Raynauds fenomen rådes til å ta hensyn til sykdommen ved valg av yrke. Man bør for eksempel unngå å arbeide utendørs i kulde. Også yrker som krever betjening av vibrerende verktøy, frarådes.

Vil du vite mer?

  • Raynauds fenomen - for helsepersonell