Informasjon, tilstand

Blodpropp i ben eller arm, dyp venetrombose (DVT)

Blodpropp i vener rammer hvert år omtrent to av 1000 mennesker over 50 år. Det kan gi varierende grad av plager, men typisk er at det syke benet blir ømt, hovent og varmt.

Hva er dyp venetrombose?

Vener er blodårene som bringer blodet fra kroppens ulike vev og organer tilbake til hjertet. Dyp venetrombose (DVT) er blodproppdannelse i de store, dyptgående venene i legg, lår, bekkenområdet, eventuelt i arm eller skulder. Hvis en vene er blokkert av en blodpropp (en trombe), hindres tilbakestrømmen av blod til hjertet. Området nedenfor blodproppen blir da fylt med blod og blodvann, og hovner opp. Dersom blodproppen løsner og følger blodstrømmen, kan den havne i en av blodårene i lungene og kile seg fast - da foreligger en lungeemboli.

Venesystemet i leggen

Dyp venetrombose forekommer hyppig. Forekomsten øker markant etter 50-årsalderen, men er ikke uvanlig helt ned i tenårene. Hvert år får omtrent 2 av 1000 mennesker over 50 år blodpropp i vener. De aller fleste blodproppene er lokalisert i legg eller lår, men kan også forekomme i arm. Årlig behandles ca. 4.500 pasienter for dyp venetrombose eller lungeemboli på norske sykehus. 

Se også animasjon om hva som skjer hvis en blodpropp løsner

Neste side