Informasjon

Posttrombotisk syndrom

Posttrombotisk syndrom er et resultat av gjennomgått blodpropp i leggen, noe som medfører ødelagte vener i leggen og forstyrret blodstrøm.

Hva er posttrombotisk syndrom?

Venene er de blodårene som fører blodet tilbake til hjertet. Venene i leggen og låret er utstyrt med innvendige klaffer som skal forhindre at blodet renner tilbake (motsatt retning fra hjertet). Posttrombotisk syndrom betegner den tilstanden som oppstår når en blodpropp i en vene i lår eller legg har ødelagt klaffene eller ført til arrdannelse i de dype venene slik at det forstyrrer den frie blodstrømmen. Det er altså en følgetilstand, en komplikasjon, til gjennomgått dyp årebetennelse (dyp venetrombose). En slik følgetilstand medfører økt innvendig trykk i venene, noe som i sin tur gir forandringer i leggen eller låret på grunn av utsiving av væske fra blodårene.

Vener i bena
Vener og venepumpen

Posttrombotisk syndrom forekommer typisk etter tidligere blodpropp i legg eller lår.

Ankelødem
  • Man vil etter hvert få hevelse i foten, spesielt i legg- og ankelregionen
  • Det inntreffer fargeforandring hvor huden blir blågrå eller brunlig misfarget
  • Det oppstår ofte eksem og sårdannelser i huden, og noen får plagsom hudkløe
  • Mange får varierende grader av smerter eller tyngdefornemmelse i foten

Omtrent halvparten av dem som har hatt blodpropp i de dype venene, utvikler posttrombotisk syndrom i løpet av en toårs periode.

Årsak

Vener er blodkar som fører blod tilbake fra kroppens vev til hjertet. Dersom blodet levrer seg i et slikt blodkar, hemmes blodets tilbakestrøm. Den utsatte kroppsdelen kan da bli blodfylt og hoven.

Mange ting kan føre til blodproppdannelse i de dype venene. Hyppigste årsak er immobilisering i forbindelse med sykdom eller operasjoner. Risikoen er økt ved for eksempel kreftsykdom, og behandling med østrogener øker også risiko. I mange tilfeller finner en ingen sikker forklaring på blodproppdannelsen.

Når en vene tettes igjen, øker trykket inne i venen. Venene inneholder klaffer som fungerer som ventiler som gjør at blodet bare kan strømme en vei gjennom blodåren, nemlig mot hjertet. Når trykket øker inne i venen, kan disse klaffene bli ødelagt. Det gjør at venene ikke leder blodet like effektivt som før, og blodet "hoper seg opp" i bena. Dette kan medføre at væske siver ut av blodåren og lager hevelse og fargeforandringer i huden.

Huden blir også mer skjør og sårbar på grunn av hevelsen, og det kan dannes åpne sår.

Behandling

Hensikten med behandlingen er å forhindre væskeopphopning (ødem) i foten/leggen, forebygge sårdannelser og å sikre best mulig blodsirkulasjon i foten.

Det er flere ting du selv bør sørge for:

  • Bruk av elastisk strømpe under og etter behandling for blodpropp kan forebygge posttrombotiske plager. Strømpen bør brukes i lang tid, gjerne flere flere år etter den akutte behandlingen. I alle fall bør strømpe brukes så lenge det er tendens til hevelse i foten
  • Grundig pleie av huden er viktig for å forebygge sår
  • Daglig aktivitet og mosjon bidrar til å holde blodsirkulasjonen i gang, og kan dempe graden av væskeansamlinger og plager

Tilstanden egner seg ikke for kirurgisk behandling eller behandling med medisiner.

Prognose

Man må regne med at plagene blir verre med alderen. I alle fall gjelder dette dersom en slurver med behandlingen. Plagene kan være et problem i noen former for arbeid. Både hardt fysisk arbeid og stillesittende eller stillestående arbeid kan gi økende plager.

Vil du vite mer?