Informasjon

Implanterbar hjertestarter

En implanterbar hjertestarter, en defibrillator, virker ved å oppdage og stanse farlige, unormale hjerterytmer (arytmier). Hjertestarteren overvåker hjerteslagene hele tiden, og den avgir elektriske sjokk for å gjenopprette normal hjerterytme om nødvendig.

Temaside om Korona

Hva er en implanterbar hjertestarter?

En implanterbar hjertestarter (implantable cardioverter-defibrillator = ICD) er en liten datamaskin som opereres inn under huden i brystveggen, og med ledninger som føres inn i hjertet. Hensikten med en slik hjertestarter er å redusere risikoen for å dø dersom hjertet ditt slår om til en farlig hjerterytme eller slutter å pumpe - en hjertestans. Du kan trenge en slik hjertestarter hvis du har anlegg for å få ventrikkeltakykardi - en livsfarlig hjerterytmeforstyrrelse - eller dersom du får ventrikkelflimmer - en tilstand der hjertet bare skjelver og ikke klarer å pumpe blod ut i kroppen. Ventrikkelfimmer medfører døden hvis ikke behandling blir gitt umiddelbart.

En implanterbar hjertestarter virker ved å oppdage og stanse farlige, unormale hjerterytmer (arytmier). Hjertestarteren overvåker kontinuerlig hjerteslagene dine, og den avgir elektriske sjokk for å gjenopprette normal hjerterytme om nødvendig.

Neste side