Informasjon

Takykardier - hurtig puls

Takykardi betyr hurtig puls - det vil si mer enn 100 slag per minutt. Hjertearytmier kan forekomme ved feilfunksjon i enhver del av hjertets elektriske system.

Hva er arytmi?

Hjertets elektriske system
Hjertets elektriske system

Hjerteslagene styres av elektriske signaler som normalt oppstår i høyre forkammer (atrium), passerer via elektriske ledninger i hjertemuskulaturen til AV-knuten, som befinner seg mellom atriene og hjertekamrene (ventriklene), og derfra passerer impulsene videre ned i ventriklene. Hjerterytmeproblemer, arytmier, opptrer når de elektriske impulsene i hjertet ikke dannes eller sendes ut på riktig måte. Det kan medføre at hjertet ditt slår for fort, for langsomt eller slår uregelmessig - noe som gir rask, langsom eller uregelmessig puls.

Hjertearytmier kan forekomme ved feilfunksjon i enhver del av hjertets elektriske system. Det er vanlig å inndele arytmier ut fra hvor i hjertet de oppstår (i atriene eller ventriklene) og hastigheten på hjerteslagene.

  • Takykardi betyr hurtig puls - det vil si mer enn 100 slag per minutt
  • Bradykardi betyr langsom puls - en hvilepuls under 50-60 slag per minutt

Ikke alle takykardier eller bradykardier betyr sykdom. I forbindelse med fysisk belastning er det normalt at det oppstår takykardi for å sikre at vevene dine får nok oksygenrikt blod. Og motsatt har ofte idrettsutøvere en hvilepuls under 50-60 slag per minutt fordi hjertene deres arbeider så effektivt (pumper mye blod på en gang).

Animasjon av ventrikkeltakykardi
Animasjon av langsom puls, bradykardi
Neste side