Informasjon

Livsstilsendringer ved høyt blodtrykk

Livsstilsendringer er viktige i behandlingen av høyt blodtrykk. Kostholdsendringer og økt fysisk aktivitet kan gjøre det lettere å holde blodtrykket nede. Denne informasjonen baserer seg på råd fra Helsedepartementet.

En grønn resept er en utfordring fra legen din til deg – en utfordring om å være aktivt med på å ta ansvaret for din egen helse.

Du som har høyt blodtrykk, har nemlig gode muligheter for selv å gjøre noe med sykdommen din. Fysisk aktivitet og et bra kosthold har vist seg svært viktig i behandlingen av høyt blodtrykk.

Resept uten piller

22808043

Piller kan brukes til mye – men ikke til alt

Du som mottar denne Grønne resepten fra legen din, har fått stilt diagnosen høyt blodtrykk, eller hypertensjon.

En Grønn resept er en utfordring fra legen din til deg – en utfordring om å være aktivt med på å ta ansvar for din egen helse. Grønn resept er også en utfordring til legen din. En utfordring til han eller henne om å bruke de mulighetene til å behandle deg som ligger i fysisk aktivitet og et bra kosthold.

God fysisk form og et godt kosthold har vist seg svært viktig i behandlingen av pasienter med høyt blodtrykk. For mange er dette en mer effektiv behandling enn medisiner. For andre er det et effektivt tillegg til medisiner. Er blodtrykket ditt så høyt at du trenger medisiner, er det viktig at du ikke slutter med medisiner før du har diskutert det med legen.

Et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet kan gjøre at det blir lettere å holde blodtrykket nede. Dessuten kan du få en gunstigere fettsammensetning i blodet. I tillegg kan du unngå uønsket vektøkning. Hvis du er overvektig, er det gode sjanser for at du får lavere blodtrykk hvis du klarer å ta av noen kilo. Til sammen kan disse endringene forebygge hjerteinfarkt og slag.

Å forandre litt på vaner er ikke så vanskelig som en skulle tro. I en travel hverdag er rask mat og rask transport riktignok lett å ty til. Men et sunt kosthold og mer aktivitet behøver verken kreve mye tid eller krefter. Du trenger ikke å følge strenge dietter eller å drive hard trening. Noen enkle omlegginger i hverdagen er ofte det som skal til.

Neste side