Informasjon

Forsnevring i aortaklaffen, aortastenose

Aortastenose er en forsnevring av åpningen mellom venstre hjertekammer og hovedpulsåren. Etter hvert kan dette føre til sviktende hjertefunksjon. Den eneste helbredende behandlingen er kirurgisk innsetting av ny ventil.

Forsnevring i aortaklaffen er den vanligste ervervede klaffesykdommen.

Hopp til innhold

Hva er forsnevring i aortaklaffen (aortastenose)?

Aortaklaffen er hjerteklaffen mellom hovedpulsåren (aorta) og venstre hjertekammer. Den består normalt av tre "blader" som skal åpne seg når blodet strømmer ut fra hjertet, og som skal lukke seg og hindre blodet i å strømme tilbake til hjertet når hjertets pumpefase er over. Forsnevring i aortaklaffen, aortastenose, er en tilstand som hindrer blodstrømmen fra venstre hjertekammer og ut i aorta. Forsnevringen kan sitte i selve klaffen, under klaffen eller over klaffen. Å klemme ut blod fra hjertet gjennom en trang aortaklaff, øker belastningen på hjertet. Med tiden kan det medføre overbelastning av hjertemuskelen.

Forsnevring i aortaklaffen er den vanligste ervervede klaffesykdommen. Ervervet betyr at tilstanden ikke er medfødt. Tilstanden er vanligst etter 70 år, og den er 3-4 ganger hyppigere hos menn. 25-35 prosent av personer over 65-70 år har tegn til forsnevring av aortaklaffen på ultralyd, men bare 2-3% av disse har påvirket blodsirkulasjon som følge av forsnevringen.