Informasjon

Angina pectoris, symptomer

Angina pectoris er smerter i brystet som forårsakes av oksygenmangel i deler av hjertemuskelen. Årsaken til oksygenmangelen er at åreforkalkninger på innsiden av kransårene har ført til trange årer og dermed redusert blodstrøm til deler av hjertet.

Som regel vil smerten ved angina pectoris fortone seg som en klemmende smerte midt i brystet. Smerten kan være alt fra mild til sterk.

Hopp til innhold

Hvordan arter tilstanden seg?

Smertene melder seg typisk ved fysisk anstrengelse og forsvinner ved hvile. Dersom det er små forandringer, kan det hende at smerten kun kjennes ved svært harde belastninger. Når forandringene i blodårene er uttalte, kan selv små pulsøkninger føre til smerter.

Som regel vil smerten ved angina pectoris fortone seg som en klemmende smerte midt i brystet. Smerten kan være alt fra mild til sterk. Andre beskriver smerten som brennende, eller som en tung vekt som er plassert over brystkassen. Det er heller ikke uvanlig, men ingen lovmessighet i, at smerten stråler til skulder og arm (særlig på venstre side) eller nakke. Det kan i enkelte tilfeller være vanskelig å peke ut akkurat hvor smerten stammer fra, og noen kan oppleve det som om smerten kommer fra øvre del av magen, ryggen eller kjeven.

Kvinner kan oftere enn menn presentere atypisk angina med variabel smerteterskel, smerter under brystene, hjertebank eller skarpe, stikkende smerter.

Andre symptomer som kan forekomme ved angina pectoris-anfall er kortpustethet, ørhet og besvimelsestendens, svetting, eventuelt kaldsvetting og kvalme. Noen opplever hurtig og kanskje uregelmessig puls/hjerteaksjon. Huden kan bli blek, og det er ikke uvanlig med angst eller nervøsitet.