Informasjon

Behandling av akutt hjerteinfarkt

To hovedbehandlinger benyttes til å begrense skaden på hjertemuskelen ved hjerteinfarkt. Det er medikamentell behandling (trombolyse) eller PCI, ballongutvidelse av den blokkerte koronararterien.

Medisinsk behandling startes gjerne umiddelbart, før en sikker diagnose foreligger.

Hopp til innhold

Hva kan du/dere gjøre selv?

Hjerte med infarkt
Hjerte med infarkt

Et anfall med trykkende eller sviende smerter i brystet kan være hjertekrampe (angina) eller et hjerteinfarkt. Smerten skyldes at en del av hjertemuskelen er i underskudd av oksygen på grunn av utilstrekkelig blodforsyning. I denne fasen er rask og effektiv behandling viktig for å forhindre eller redusere varig skade på hjertemuskelen. Hvis du har et akutt anfall med brystsmerter (hjerteattakk), må du straks søke hjelp. Ring legevakt, 113, eller legekontoret ditt, og de vil sende en ambulanse dersom de tolker tilstanden som mulig hjerteinfarkt. Ikke kjør selv, eventuelt få noen andre til å kjøre, og anstreng deg minst mulig mens du venter på hjelp.

Hvis du har salisylat tilgjengelig (eks. Dispril, Aspirin, Globoid, Albyl-E) bør du ta en slik tablett (160-300 mg). Salisylatet vil begrense blodproppdannelse og på den måten kunne bidra til å opprettholde blodstrømmen i kransåren som holder på å gå tett. Ved å tygge salisylatet kommer stoffet raskere over i systemet enn om du svelger tabletten hel. Hvis du har angina og har nitroglycerin tilgjengelig, bør du også legge en nitroglycerintablett under tungen.