Informasjon

Symptomer og tegn på hjerteinfarkt

Symptomer og tegn på et truende eller oppstått hjerteinfarkt er blant annet akutte brystsmerter og ubehag, utstrålende smerter til begge armer, og hals eller underkjeve. I mange tilfeller føles det som et bånd som strammer rundt brystet.

Hjerteinfarkt og hjerteattakk

Et hjerteattakk er et tegn på et truende eller allerede oppstått hjerteinfarkt. Jo raskere du kommer under behandling, jo større er muligheten for at legene kan forhindre eller begrense omfanget av skade på hjertemuskelen.

Et hjerteinfarkt er en varig skade på hjertemuskelen. Det døde muskelvevet erstattes da av bindevev. Slikt vev har ikke evnen til aktivt å trekke seg sammen. Denne delen av hjertet blir derfor svekket. Hvis omfanget av muskelskaden er stort, vil hjertet kunne bli vesentlig svekket. Er det en liten blodåre, og en liten del av hjertemuskelen som er ødelagt, kan svekkelsen av hjertet være så beskjeden at man ikke merker det i ettertid. 

Symptomer og tegn

Et hjerteattakk kan gi ulike symptomer og tegn. Ikke alle som har et hjerteattakk, opplever de samme symptomene eller i samme grad. For eksempel er hjerteattakk-symptomer hos kvinner, hos eldre og hos personer med diabetes, ofte mindre uttalte enn den typiske beskrivelsen.

Vanlige symptomer på et truende eller oppstått hjerteinfarkt er akutte brystsmerter og uvelhet/kvalme. I mange tilfeller føles det som et bånd som strammer rundt brystet. Men bortimot en tredel av alle kvinner, og en fjerdedel av alle menn som får et hjerteinfarkt, har beskjedne eller ingen smerter. Mange opplever bare svak smerte, kvalme, svimmelhet, uvelhet, kaldsvetting.

Følgende symptomer er typiske for et hjerteinfarkt under utvikling:

 • Brystsmerter eller trykk for brystet som vedvarer over flere minutter. Beskrives som klemmende, pressende eller snørende. Ofte lokalisert rett bak brystbeinet
 • Ofte utstråling til en eller begge armer - særlig venstre - og til hals eller underkjeve. Smerten kan også være lokalisert bare i hals, kjeve, rygg eller øvre del av magen
 • Smertene er vanligvis sterke (men kan være svake eller fraværende), og lindres ikke av hvile eller nitroglyserin
 • Kvalme og brekninger er vanlig
 • Uforklarlig kortpusthet, svimmelhet
 • Uforklarlig svetting, oppleves som "kaldsvetting"
 • Brystbrann eller ubehag fra magen
 • Ryggsmerter kan forekomme
 • Angst, uro, døsighet, slapphet

Andre tegn på hjerteinfarkt

Et hjerteattakk oppstår vanligvis plutselig. Det kan oppstå når som helst - på arbeid eller under lek, mens du hviler eller mens du anstrenger deg. Det er ikke uvanlig at hjerteinfarkt kommer om natta. 

Noen som opplever et hjerteattakk har hatt varselsymptomer i timer, dager eller uker på forhånd. Et tidlig tegnet på et hjerteattakk kan være tilbakevendende brystsmerter som utløses av fysiske anstrengelser og som lindres i hvile (angina). Etter hvert kan man merke at det skal stadig mindre anstrengelser til før smertene er der. Ved en slik angina med stadig økende plager (ustabil angina), er det viktig å søke helsehjelp før det får utvikle seg til et infarkt. 

Vil du vite mer?

 • Angina
 • Hjerteinfarkt - for helsepersonell