Informasjon

Symptomer og tegn på hjerteinfarkt

Et hjerteinfarkt oppstår når en av hjertets blodårer, en koronararterie, blir blokkert av en blodpropp og fører til akutte brystsmerter. Hvis pasienten ikke kommer under rask behandling, kan det resultere i et hjerteinfarkt.

Vanlige symptomer på et truende eller oppstått hjerteinfarkt er akutte brystsmerter og ubehag. I mange tilfeller føles det som et bånd som strammer rundt brystet.

Hjerteinfarkt og hjerteattakk

Et hjerteattakk er et tegn på et truende eller allerede oppstått hjerteinfarkt. Jo raskere du kommer under behandling, jo større er muligheten for at legene kan forhindre eller begrense omfanget av skade på hjertemuskelen.

Et hjerteinfarkt er en varig skade på hjertemuskelen. Det døde muskelvevet erstattes da av bindevev. Slikt vev har ikke evnen til aktivt å trekke seg sammen. Denne delen av hjertet blir derfor svekket. Hvis omfanget av muskelskaden er stort, vil hjertet kunne bli vesentlig svekket.

Symptomer og tegn

Et hjerteattakk kan gi ulike symptomer og tegn. Ikke alle som har et hjerteattakk, opplever de samme symptomene eller i samme grad. For eksempel er hjerteattakk-symptomer hos kvinner, hos eldre og hos personer med diabetes, ofte mindre uttalte enn den typiske beskrivelsen.

Vanlige symptomer på et truende eller oppstått hjerteinfarkt er akutte brystsmerter og ubehag. I mange tilfeller føles det som et bånd som strammer rundt brystet. Men bortimot en tredel av alle kvinner, og en fjerdedel av alle menn som får et hjerteinfarkt, har ingen smerter. Mange opplever bare svake smerter, kvalme, svimmelhet, uvelhet, kaldsvetting.

Følgende symptomer er typiske for et hjerteinfarkt under utvikling:

  • Brystsmerter eller trykk for brystet som vedvarer over flere minutter. Beskrives som klemmende, pressende eller snørende. Ofte lokalisert rett bak brystbeinet
  • Ofte utstråling til en eller begge armer - særlig venstre - og til hals eller underkjeve. Smerten kan også være lokalisert bare i hals, kjeve, rygg eller øvre del av magen
  • Smertene er vanligvis sterke og lindres ikke av hvile eller nitroglyserin
  • Kvalme og brekninger er vanlig
  • Uforklarlig kortpusthet, svimmelhet
  • Uforklarlig svetting, oppleves som "kaldsvetting"
  • Brystbrann eller ubehag fra magen
  • Ryggsmerter
  • Angst, uro, døsighet, slapphet

Andre tegn på hjerteinfarkt

Et hjerteattakk oppstår vanligvis plutselig. Det kan oppstå når som helst - på arbeid eller under lek, mens du hviler eller mens du anstrenger deg. Mange mennesker som opplever et hjerteattakk, har hatt varselsymptomer i timer, dager eller uker på forhånd. Det tidligste tegnet på et hjerteattakk er tilbakevendende brystsmerter som utløses av fysiske anstrengelser og som lindres i hvile (angina). Etter hvert kan man merke at det skal stadig mindre anstrengelser til før smertene er der.

Vil du vite mer?