Informasjon

Brystveggsmerter, Tietzes syndrom

Betennelse i ribbensbrusk, kostokondritt og Tietzes syndrom, kan forårsake brystsmerter og bekymring for hjertesykdom. Tilstanden er imidlertid ufarlig, og den går over av seg selv.

Brystveggsmerter, hva er det?

Thorax med muskler og skjelett

Et ribben (costa på latin) består stort sett av ben, men på forsiden av brystkassen, der ribbenet fester seg til brystbenet, er det en liten del som består av brusk (kondros på gresk). Denne bruskete delen kan bli betent. Endelsen -itt i medisinen betyr betennelse. Med kostokondritt menes altså en betennelsestilstand i overgangen mellom brusk og ben i ett eller flere ribben.

Tietzes syndrom er en variant av kostokondritt.

Sykdommen er sjelden, og den rammer hyppigst kvinner i 20-40-årsalderen. Årsaken er ukjent, men vi vet at sykdommen er ufarlig og helbredes spontant.

Brystveggsmerter, årsak

Årsaken til kostokondritt er uklar. Gjentatte mindre skader har blitt foreslått som den mest sannsynlige årsaken.

Brystveggsmerter, symptomer

Tilstanden starter ofte vagt og utvikler seg over tid. Betennelsen medfører smerter i det betente området. Brusken og benet hovner opp og blir ømt. Ribbenene beveges når vi puster, når vi hoster eller nyser, og generelt når kroppen er i bevegelser. Smertene utløses av bevegelser, og oppleves i mange tilfeller som intense og kortvarige anfall. I andre tilfeller kan smertene være mer vedvarende med konstant verk i det betente området. Smertene kan forverres ved dyp pust, hoste, nysing, og du kan oppleve at smertene stråler ut til arm eller skulder.

Hos de fleste er mer enn ett ribben angrepet. Hyppigst finnes forandringene i ribben nummer 2 til 5 regnet ovenfra.

Ved Tietzes syndrom oppstår smertene mer akutt, og de er lokalisert til 2. eller 3. ribben. Typisk foreligger en øm kul.

Brystsmerter vil alltid vekke bekymring for om det kan være noe galt med hjertet. Den klare sammenhengen med smerter som utløses av bevegelser i brystkassen, taler sterkt imot hjertesykdom.

Brystveggsmerter, diagnosen

Diagnosen stilles på bakgrunn av den typiske sykehistorien og legeundersøkelse. Smertene lokaliseres til ribben på forsiden av brystkassen, og det er ømt å trykke mot de smertefulle ribbena. Som nevnt, ved Tietzes syndrom kan det foreligge en øm kul svarende til det smertefulle området.

Brystveggsmerter, behandling

Målet med behandlingen er å dempe smertene og betennelsen mens du venter på at tilstanden skal gå over av seg selv. Varighet er vanskelig å forutsi. Den kan variere fra dager og helt opp til år. Det finnes medikamenter som virker både smertestillende og betennelsesdempende, såkalte NSAIDs. Disse kan du få resept på hos legen din, og et slikt legemiddel kan være til nytte i korte perioder med mye smerter.

Vil du vite mer?

  • NSAIDs
  • Tietzes syndrom - for helsepersonell