Informasjon

Inngrep utført med hjelp av røntgen

Røntgenleger utfører et økende antall behandlinger som ledd i sine undersøkelser. Det betegnes intervensjonsradiologi. Ofte dreier det seg om å vide ut en trang eller lukket blodåre, gallegang, urinleder.

Hva er intervensjonsradiologi?

Bekkenarterie med innsatt stent
Bekkenarterie med innsatt stent

Røntgenleger og organspesialister (eks. kardiologer, gastroenterologer, urologer) utfører et økende antall behandlinger som ledd i sine undersøkelser. Ofte dreier det seg om å vide ut en trang eller lukket blodåre, gallegang, urinleder. Enten punkteres det aktuelle området direkte, eller det nås via et kateter som føres gjennom blodårer, galleganger, urinveier etc. Sjeldnere kan inngrepet innebære å tømme en byll eller andre væskeopphopninger, eller det kan være å ta en vevsprøve fra et indre organ.

Inngrepene skjer under bildemessig veiledning ved røntgengjennomlysning, kontrastinnsprøyting i blodåre (angiografi), ultralyd, CT eller MR. Inngrepene foregår vanligvis i lokalbedøvelse. Eksempler på slike behandlinger er angioplastikk, terapeutisk embolisering, blodåre-kateterisering for infusjon, innsetting av blodårestenter og filtre, nålebiopsi, drenasje av byll, drenasje av urinveiene og drenasje av galleveiene.

Neste side