
Den viktigste delen av behandlingen mot beinskjørhet (osteoporose) er du selv ansvarlig for. Det dreier seg særlig om livsstilstiltak som fysisk aktivitet, kosthold og røykeslutt. Dette er tiltak som både hjelper for deg som allerede har fått tilstanden, og som forhindrer utvikling av beinskjørhet hos den som ikke er beinskjør.
Personer eldre enn 50 år har økt risiko for å utvikle beinskjørhet. Etter overgangsalderen har kvinner mye høyere risiko enn menn for å utvikle tilstanden.
Fysisk aktivitet og mosjon
Fysisk aktivitet anbefales både for å forebygge og behandle beinskjørhet. Regelmessig mosjon kan hindre ytterligere beintap og kan forbedre beintettheten.
Fysisk aktivitet, for eksempel regelmessige spaserturer, har gunstig innvirkning på skjelettet ved å redusere det naturlige beintapet. Fysisk aktivitet styrker også muskulaturen og bidrar til å bevare en god balanse, slik at det beskytter mot fall, og dermed også mot brudd. Effekten av fysisk aktivitet opphører imidlertid raskt dersom du slutter å være aktiv.
Styrketrening er også gunstig. Styrketrening øker eller vedlikeholder muskelmasse og motvirker beintap. Alle mennesker, og spesielt de som har beinskjørhet eller høy risiko for å få tilstanden, anbefales å drive regelmessig og variert fysisk aktivitet som består av både kondisjons- og styrketrening.
Røykeslutt
Enhver form for nikotin som sigaretter, tyggetobakk, nikotin-tyggegummi, nikotin-plaster, kan påvirke hvordan kroppen tar opp og opprettholder kalsiumnivået i kroppen, og kan føre til økt beintap.
I tillegg til alle andre, og godt kjente skadevirkninger av røyk, har tobakksbruk med andre ord også en skadelig effekt på skjelettet.
Det er aldri for sent å slutte å røyke. De positive virkningene kommer raskt, og etter kort tid er risikoen for en rekke sykdommer redusert betraktelig.
Kosthold
Et regelmessig, allsidig sammensatt kosthold anbefales. Det må inneholde tilstrekkelige mengder av alle næringsstoffer. Særlig kalsium (kalk) og vitamin D er viktig når det gjelder skjelettet. D-vitaminet er nødvendig for at kalsium skal kunne suges opp fra tarmen og komme til nytte i skjelettet.
Kalsium finnes først og fremst i meieriprodukter, spesielt melk og gulost. Daglig behov av kalsium er ca. 1 gram. 1 liter melk inneholder vel 1 gram kalsium, 100 gram gulost inneholder nesten 0,8 g kalsium. Det er forskning som tyder på at det er bedre å få kalsium gjennom kostholdet enn i tablettform.
Andre gode kalsiumkilder er grønne grønnsaker og sardiner. Men dersom du har beinskjørhet, og ikke får i deg tilstrekkelig kalsium via kosten - kan det daglige behovet dekkes ved tillegg av tabletter. Disse kan kjøpes reseptfritt på apoteket under handelsnavnet Weifa-Kalsium® eller i kombinasjon med D-vitamin (Calcigran®)
D-vitamin finnes i fete fisketyper og tran. Dessuten danner kroppen D-vitamin når vi er i solen. Enkelte, særlig eldre mennesker med et mangelfullt kosthold, kan ha for lavt inntak av D-vitamin, og anbefales å bruke D-vitamintilskudd. Forskning har vist at daglig tilskudd av D-vitamin på 400 IE (internasjonale enheter) anbefales opp til 75 års alder, etter 75 års alder anbefales 800 IE.
Det anbefales ikke å ta kalsiumtabletter dersom du får i deg tilstrekkelig gjennom kosten.
Fallforebyggende tiltak og beskyttelse mot brudd
Mange eldre personer plages med dårlig balanse, ustøhet og falltendens. Et fall hos en person med beinskjørhet fører ofte til brudd - håndleddsbrudd, lårhalsbrudd eller brudd i en eller flere ryggvirvler.
Forebyggende tiltak mot fall kan være å sikre god belysning, fjerne løse tepper og dørterskler, og å begrense trappegåing. Forsøk også å unngå beroligende medisiner eller sovemedisiner, som kan føre til tretthet, sløvhet og falltendens.
Utsatte personer kan ha nytte av hoftebeskyttere for å forhindre lårhalsbrudd ved fall.
Vil du vite mer?
- Treningsråd for eldre med beinskjørhet
- Beinskjørhet - en oversikt
- Hva er årsakene til beinskjørhet?
- Hva øker risikoen for å få beinskjørhet?
- Hvordan påvises beinskjørhet?
- Beintetthetsmålinger
- Hvordan behandles beinskjørhet med medikamenter?
- Fall og fallskader hos eldre
- Forebygging av fall
- Bisfosfonater
- Røykeslutt, hvorfor og hvordan
- Osteoporose - for helsepersonell