Det gjelder særlig pasienter med type 1-diabetes, men også hos noen med type 2-diabetes.
Alkohol gir både høyt og lavt blodsukker
Alkohol omsettes i kroppen på omtrent samme måte som fett, og alkohol inneholder omtrent like mange kalorier. Derfor kan inntak av alkohol hos en person med diabetes få blodsukkeret til å stige.
Når du inntar alkoholholdig drikke, forflytter alkoholen seg raskt over i blodstrømmen uten å bli nedbrutt i magesekken din. Allerede etter fem minutter er det målbare mengder alkohol i blodet. Alkohol brytes ned, metaboliseres, av leveren. For en gjennomsnittsperson tar det ca. to timer å bryte ned en drink. Hvis du drikker alkohol raskere enn det tar kroppen din å bryte det ned, så vil alkoholkonsentrasjonen øke og fordeles ut i kroppens vev via blodet, og i hjernen fører det til beruselse.
Alkohol forbrennes langsomt og mye langsommere enn sukker. Gjennomsnittlig faller blodets alkoholkonsentrasjon med cirka 0,12-0,18 promille per time hos både kvinner og menn. Hos personer med et jevnlig, hyppig og stort alkoholforbruk kan forbrenningen gå raskere, opp mot 0,30 promille per time, og i sjeldne tilfeller enda raskere.
Etter at du har avsluttet inntaket av alkohol, kan du over noen timer gå fra et høyt til et lavt blodsukker.
Hvorfor gir alkohol lavt blodsukker?
Alkohol kan føre til lavt blodsukker, hypoglykemi, fra noen få timer etter at du har drukket og så lenge som i 8-12 timer etter alkoholinntak. Derfor bør du følge nøye med på blodsukkeret det første halve døgnet etter at du har drukket. Dersom blodsukkeret er lavt når du skal legge deg til å sove, bør du spise litt for å få opp blodsukkeret.
Leveren sørger for jevn tilgang på sukker til blodet i perioder hvor vi ikke spiser, for eksempel om natten. Leveren produserer da nytt sukker, og vi unngår å få fall i blodsukkeret mellom måltidene. Når du har drukket alkohol, vil leveren være opptatt med å bryte ned alkohol, og kapasiteten til å produsere sukker vil være nedsatt. Dersom du har type 1-diabetes, og du setter insulin som normalt, vil insulinet senke blodsukkeret. Hvis leverens produksjon av nytt sukker da er lav, vil blodsukkeret kunne bli ubehagelig lavt. Fysisk aktivitet samtidig med alkoholinntak, for eksempel i form av å danse, vil i tillegg øke forbruket av blodsukker og dermed øke risikoen for at blodsukkeret blir lavt etter at festen er over.
Også pasienter med type 2-diabetes som bruker medikamenter som øker insulinproduksjonen (eks. Amaryl, Glibenclamid, Glimepirid), vil kunne få lavere blodsukker enn vanlig dersom de legger seg med promille.
Dagen derpå er det derfor viktig at du ikke venter for lenge med å stå opp, kontrollere blodsukkeret og spise.
Trygge alkoholvaner for pasienter med diabetes
- Ukontrollert inntak av alkohol bringer blodsukkeret ut av kontroll, forstyrrer virkningen av diabetesmedisin og kan forverre komplikasjoner til diabetes.
- Følg nøye med på blodsukkeret før, mens og etter at du har drukket alkohol. Husk å sjekke blodsukkeret før du legger deg.
- Drikk aldri alkohol på en tom mage - mat forsinker opptaket av alkohol til blodstrømmen. Du bør heller ikke drikke alkohol hvis blodsukkeret er lavt.
- Unngå å drikke store mengder alkohol. Et fornuftig råd er at menn med diabetes ikke bør drikke mer enn to drinker (eller to småflasker øl eller to glass vin), mens kvinner kanskje ikke bør drikke mer enn tilsvarende en drink. Drikk langsomt.
- Unngå svært søte drinker eller søte viner. Bruk lettbrus eller vann som blandevann. Ha eventuelt en alkoholfri og sukkerfri tørstedrikk ved siden av.
- Alkohol stimulerer matlysten. Resultatet kan bli at du spiser for mye, noe som bidrar til å bringe blodsukkeret ut av kontroll.
- Vær forberedt på at blodsukkeret kan bli lavt etter alkoholinntak. Ha alltid glukosetabletter eller andre sukkerkilder i beredskap.
- Ikke kombiner alkohol og fysisk aktivitet - det kan øke risikoen for at blodsukkeret blir lavt.
Rus og hypoglykemi kan forveksles
Symptomer på for høyt alkoholinntak og for lavt blodsukker kan likne på hverandre, for eksempel søvnighet, svimmelhet, desorientering. Det er derfor en fare for å mistolke et lavt blodsukker og tro at det er alkoholrus, særlig hvis det dunster alkohol av vedkommende. Dermed kan både du selv og dine nærmeste overse et lavt blodsukker, og man griper ikke inn og justerer blodsukkeret.
Vil du vite mer?
- Type 1-diabetes
- Type 2-diabetes
- Fakta om rusmidler - Oslo universitetssykehus