Informasjon

Diabetes og komplikasjoner fra fordøyelseskanalen

Det er flere tilstander i fordøyelseskanalen som kan forårsakes av diabetes. En av de vanligste komplikasjonene er forstoppelse som kan veksle med diaré.

Temaside om Korona
Innvoller og milt

Tilstander i fordøyelseskanalen forårsaket av diabetes inkluderer forstyrrelser i spiserøret, gastroparese (manglende sammentrekninger av magesekken), intestinal enteropati (sykdomsforandringer i tarmveggen som kan gi diaré, forstoppelse og lekkasjeproblemer) og ikke-alkoholisk fettleversykdom. Slike komplikasjoner er blitt vanligere etter som forekomsten av diabetes har økt.

Diabetes og komplikasjoner fra fordøyelseskanalen skyldes ofte endringer i bevegeligheten (motiliteten) til magesekken og tarmene (gastroparese), noe som er forårsaket av skader på det autonome nervesystemet (diabetisk autonom nevropati). Noen studier antyder at den autonome nevropatien har sammenheng med varigheten av diabetes, mens andre studier viser til at komplikasjonene i fordøyelseskanalen først og fremst oppstår som følge av dårlig blodsukkerkontroll og ikke nødvendigvis av varigheten av diabetes.

Forandringer i spiserøret

Unormale sammentrekninger (peristaltikk) i spiserøret og svekket lukkemuskel på overgangen mellom spiserøret og magesekken kan føre til plager i form av brystbrann og svelgevansker (refluksplager). Slike symptomer oppstår imidlertid kun hos en minoritet av pasienter med diabetes. Andre mulige faktorer som bidrar til refluksplager ved diabetes, er fedme, høyt blodsukker og nedsatt utskillelse av bikarbonat (som nøytraliserer syre) fra spyttkjertlene.

Behandlingen består i god blodsukkerkontroll og medikamenter mot refluks.

Neste side