Nyhetsartikkel

LADA - Diabetes type 1.5

LADA, eller diabetes 1.5, er en undergruppe av diabetes som har forskjeller fra både diabetes type 2 og diabetes type 1. Det er fortsatt usikkerhet knyttet til både kriterier og navn på denne tilstanden.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

1De fleste er kjent med to typer diabetes: Type 1, som i hovedsak rammer barn, og type 2, som i hovedsak rammer voksne. I tillegg kommer svangerskapsdiabetes. I dag vet vi at også barn kan få diabetes type 2, og at diabetes type 1 kan oppstå hos voksne. Forskere har også funnet flere undergrupper av diabetessykdommer. Den vanligste av disse kalles "latent autoimmune diabetes in adults" - LADA. Noen kaller det også diabetes type 1.5. Blant de som oppfattes å ha diabetes type 2, forekommer LADA hos 10 prosent av de over 35 år og hos 25 prosent av de som er yngre enn 35 år.

Autoantistoffer i blodet

Ifølge tidsskriftet Diabetes Forecast2, fant forskere på 1970-tallet at personer med diabetes type 1 hadde autoantistoffer i blodet. Disse var et bevis på et angrep fra eget immunsystem og på at diabetes type 1 er en autoimmun sykdom. Forskerne lette også etter disse autoantistoffene generelt i befolkningen og hos personer med diabetes type 2 (som ikke er en autoimmun sykdom). Studiene viste at autoantistoffer ikke kunne påvises i den generelle befolkningen, men autoantistoffer ble funnet hos cirka ti prosent av de med diabetes type 2.

I 1986 ble det rapportert om en undergruppe av diabetes type 2 i en metaanalyse3. Til tross for at de hadde autoantistoffer mot egne øyceller - insulin produseres i beta-cellene i de Langerhanske øyer i bukspyttkjertelen - viste de bevart beta-cellefunksjon. Denne typen diabetes ble oppfattet som latent diabetes type 1 med klare forskjeller fra type 1 og type 2.

Neste side