Hva er prediabetes?
Kroppen har et innebygd system for å holde mengden glukose i blodet (blodsukker) på et passelig nivå. Glukoseverdien skal ikke være for lav, ettersom cellene behøver glukose for å fungere, og heller ikke for høy, fordi høye glukosenivåer kan være skadelige for blodårene. En person som har diabetes, har såpass høye glukoseverdier at det er skadelig. Visse personer ligger i en gråsone, der glukoseverdien er lett forhøyet. Man vet at risikoen for å utvikle diabetes er større hos disse personene, og tilstanden kalles derfor for prediabetes (pre betyr før).
Prediabetes er svært vanlig. Man har beregnet at det finnes omtrent 350 millioner personer i verden som har lett forhøyde glukoseverdier. Risikoen for å utvikle prediabetes øker med overvekt, for lite fysisk aktivitet, arvelighet for diabetes type 2, høy alder og tidligere graviditetsdiabetes.
Er prediabetes farlig?
Prediabetes er en risikofaktor for å utvikle diabetes type 2 og hjerte- og karsykdom. For høy glukoseverdi i blodet er bare en av flere risikofaktorer, og det er derfor viktig å ikke bare se på glukoseverdien. Andre risikofaktorer er:
- Røyking.
- For høyt blodtrykk.
- Høyt kolesterol.
- Overvekt og fedme.
For å minske risikoen for fremtidig sykdom anbefales å redusere eller fjerne så mange risikofaktorer som mulig.
Diagnosen?
Prediabetes er uttrykk for lett forhøyet blodsukker (glukose), men kan ikke kalles noen diagnose eller sykdom i seg selv. Definisjonene varierer også mellom ulike kilder.
Den vanlige definisjonen er at blodsukkeret er i området like under nivået for diabetes. Det vil si over gjennomsnittet i en frisk befolkning, men under nivået hos de som har diabetes type 2.
De tallene som vanligvis benyttes er en av følgende:
- Fastende glukose på 6,1-6,9 mmol/L (diabetes:7,0 mmol/l eller høyere)
- Glukoseverdi to timer etter inntak av 75 g glukose på 7,8-11,0 mmol/L (diabetes: 11,1 mmol/l eller høyere
- HbA1c 39 - 47 mmol/mol (diabetes: 48 mmol/mol)
Behandling
Endringer av levevaner er det viktigste for å unngå utvikling til diabetes. Man har sett at livsstilsforandringer kan minske risikoen for å utvikle diabetes type 2. Eksempler er:
- Gode kostvaner, som for eksempel høyt inntak av frukt og grønt, belgvekster, fisk, fullkornsprodukter og nøtter.
- Tilstrekkelig fysisk aktivitet. Det vil si minst 150 minutter fysisk aktivitet i uken på et moderat intensitetsnivå, alternativt minst 75 minutter fysisk aktivitet i uken på et høyt intensitetsnivå.
- Vektreduksjon dersom man er overvektig
- Slutte å røyke.
Forløp
Det er beregnet at ca. fem til ti prosent av personer med prediabetes årlig utvikler diabetes. Denne risikoen avtar betydelig om man gjennomfører livsstilsforandringer. Hos eldre (>65 år) er det forskning som viser at andelen som utvikler diabetes er betydelig lavere, kanskje ned i 1-2% per år.