Nyhetsartikkel

Riktig injeksjonsteknikk ved bruk av insulinpenn

Hvor og hvordan du injiserer insulin, har stor betydning for opptak av insulin, for langtidsblodsukkeret, og for at det skal bli minst mulig ubehagelig.

Temaside om Korona

Med riktig teknikk reduserer du også sjansen for fettputer i huden og blåmerker.

For at opptaket i kroppen skal bli best mulig, skal insulinet settes i underhudsfettet. Dersom nålen settes for dypt, treffer du muskelen. Dette er smertefullt, og i tillegg vil opptaket skje altfor raskt - effekten vil være på topp etter bare 15 minutter.

Unngå å sette insulinet i en muskel

Stikket skal være så og si smertefritt. Ikke bruk bedøvende kremer som inneholder for eksempel lidokain.

Dersom du er tynn eller injiserer insulin i et område med lite underhudsfett (for eksempel armer og bein) kan du ta tak i en hudfold der du skal stikke. Hold denne hudfolden mellom tommelfingeren og pekefingeren, men ikke hold for hardt. Dersom du klyper hardt, vil du lettere få blåmerker i etterkant av stikket.

Trekk opp insulinpennen og press ut noen dråper med insulin før du injiserer. Slik kan du forsikre deg om at nålen ikke er tett, og få ut eventuelle luftbobler.

Dersom du ønsker å forebygge blåmerker, kan det hjelpe å ise ned injeksjonsområdet i 30- 60 sekunder. Det vil føre til at blodårene trekker seg sammen. Sett nålen raskt inn. Det gjør vondere dersom du gjør det langsomt. Press på knappen bak på på pennen for å injisere insulinet. Etterpå teller du sakte til 10 og slipper hudfolden, før du trekker ut nålen. Ofte vil det komme en dråpe eller to med insulin etter at du har trukket ut nålen. Hvis du teller til ti eller tyve etter å ha satt insulinet, vil du miste mindre insulin enn om du trekker ut nålen straks injeksjonen er satt. Mister du en eller flere dråper, kan det være vanskelig å vite nøyaktig hvor mye insulin du har satt.

Les alltid bruksanvisningen som følger med insulinpennen din.

Neste side