Hva er antidiabetika?
Antidiabetika er medisiner som kan senke blodsukkeret (glukose). Dersom du har fått diagnosen diabetes type 2, anbefales kostregulering, mosjon og slanking som førstevalgs behandling. Dette kan føre til lavere blodsukker, og noen kan klare seg uten medisiner lenge. For de aller fleste utvikles imidlertid sykdommen slik at behandling med medisiner som reduserer blodsukkeret, tvinger seg fram.
Diabetes type 1 er ikke en livsstilssykdom. Den debuterer som regel blant barn og unge. Årsaken er ukjent, men den insulinproduserende delen av bukspyttkjertelen ødelegges gradvis på grunn av en såkalt "autoimmun" betennelse. Kroppen lager antistoffer og ødelegger bukspyttkjertelen. Alle med diabetes type 1 må bruke insulinsprøyter fra diagnosen stilles, og livet ut.
Diabetes type 2 er ofte utløst av overvekt og for høy inntak av sukkerholdige matvarer. Ved denne tilstanden produserer kroppen insulin, men på grunn av endringer i næringsomsetningen i kroppen trenges mer insulin enn det kroppen klarer å lage. Medikamentene som brukes, hjelper kroppen til å klare seg med sitt eget insulin. Noen pasienter med diabetes type 2 trenger imidlertid insulinsprøyter i tillegg til andre antidiabetika.