Informasjon

Insulinresistens

For lite mosjon i kombinasjon med for høyt næringsinntak over lengre tid kan "trette ut" kroppens insulin, det hormonet som regulerer sukkeromsetningen i kroppen. Dette kan føre til sykdommer som høyt blodtrykk, åreforkalkning og type-2 diabetes.

Hva er insulinresistens?

Søtsaker2

Insulin er et hormon som produseres i bukspyttkjertelen (pankreas). Det gjør kroppen i stand til å lagre sukker i vevene. Kroppen bruker lagret sukker til energi - til å utføre arbeid.

Hos noen mennesker som beveger seg for lite mens de spiser litt for mye over lengre tid, blir vevene mindre følsomme for insulin. Vi sier at disse menneskene utvikler resistens overfor insulin. Hvis du har insulinresistens, vil bukspyttkjertelen øke utskillelsen av insulin til blodet. Men det vil ikke normalisere blodsukkeret helt, fordi insulinet virker for dårlig.

Insulinresistens henger nøye sammen med andre helseproblemer som økt fett i og rundt buken, nedsatt glukosetoleranse, høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Når en person har flere av disse problemene samtidig, kaller vi det insulinresistens syndrom eller metabolsk syndrom.

Neste side