Informasjon

Nedsatt glukosetoleranse

Nedsatt glukosetoleranse, også betegnet insulinresistens, er et mellomstadium i utviklingen av diabetes type 2. Med økt fysisk aktivitet og omlegging til et sunnere kosthold, kan en forhindre at diabetes oppstår.

Hva er nedsatt glukosetoleranse?

Nedsatt glukosetoleranse beskriver en situasjon der kroppen sliter med å forbrenne og forbruke tilført sukker (glukose) på normal måte. Pasienter med diabetes har en klart forstyrret eller ødelagt toleranse for sukker, og trenger behandling for å unngå altfor høye sukkernivåer i kroppen. Personer med nedsatt glukosetoleranse omsetter sukker i kroppen raskere og bedre enn personer med diabetes, men noe langsommere enn det som er definert som helt normalt. Nedsatt glukosetoleranse er med andre ord en slags mellomtilstand mellom diabetes og helt normal sukkeromsetning i kroppen. Nedsatt glukosetoleranse regnes ikke som en sykdom i seg selv.

En annen hyppig brukt betegnelse på nedsatt glukosetoleranse er insulinresistens eller nedsatt insulinfølsomhet. Insulin er det viktigste hormonet som regulerer blodsukkeret, glukose. Det sørger for å åpne cellene for opptak av glukose som trengs for energiomsetningen i cellene. Ved høyt blodsukker skilles det ut mer insulin av bukspyttkjertelen. Ved å bringe glukose inn i cellene går blodsukkeret ned. Ved insulinresistens er det ingen feil med insulinet. Feilen syns å være i de insulinfølsomme cellene slik at effekten av insulinet reduseres.

Neste side