Informasjon

Sukkerbelastningsprøve, glukosebelastning

Sukkerbelastning er en prøve som brukes dersom det er mistanke om diabetes mellitus.

Hva er sukkerbelastning?

Ved en slik test må du møte fastende til undersøkelsen (du kan drikke vann). Det tas først en blodprøve hvor ditt fastende blodsukker måles. Deretter vil du bli bedt om å drikke en bestemt væskemengde, omtrent 2 glass, som er tilsatt sukker (ca. 75 g for voksne, mindre for barn). Blodsukkeret måles på nytt etter 2 timer. Ved diabetes eller nedsatt toleranse for sukker, vil blodsukkeret etter 2 timer være forhøyet.

Når gjør man sukkerbelastning?

Sukkerbelastning anbefales dersom det er mistanke om diabetes mellitus og fastende blodsukker ikke er forhøyet. Det kan også være aktuelt å utføre sukkerbelastning i svangerskapet etter bestemte retningslinjer.

Forberedelser til sukkerbelastning

I minst 3 dager forut for undersøkelsen anbefales du å spise normal kost med karbohydrater. Det vil si vanlig kost med for eksempel brødmat, poteter, pasta og ris. Du må være fastende fra kvelden før undersøkelsen, og det er viktig at du ikke utsetter deg for større anstrengelser (hard trening) dagen før undersøkelsen og på vei til legekontoret. Har du en infeksjonssykdom og feber, vil testen gi feil resultat. Du må si fra om dette før testen slik at legen kan vurdere om testen skal gjennomføres eller utsettes. Under selve undersøkelsen må du være i ro i de to timene undersøkelsen pågår, og du kan ikke røke.

Ta gjerne med deg lesestoff, så går tiden fortere!

Tolkning av resultatet

Sukkerbelastningen gir svar på om du har diabetes mellitus, om du er i grenseområdet, eller om sukkeromsetningen i kroppen er helt normal. Dersom du har diabetes mellitus, er det viktig å få riktig behandling for dette. Er belastningen normal, kan du fortsette å leve som før uten spesielle hensyn.