Her er noen få ting du bør vite:
Diabetes type 2 er en kronisk tilstand. Ubehandlet vil diabetes type 2 føre til økte mengder glukose (sukker) i blodet. Dette medfører sykdomsfølelse, uvelhet, vekttap, uttørring, og eventuelt koma. Over noen år vil en ubehandlet diabetes kunne forårsake nyre- og hjertesykdom, øyesykdom og synssvekkelse, svekket blodsirkulasjon og risiko for å få sår som ikke gror. Det finnes effektive behandlinger og ting du selv kan gjøre for å unngå symptomer og forebygge komplikasjoner.
Kostholdet er svært viktig. Det anbefales at du følger Helsedirektoratets råd som kjennetegnes av rikelig grønnsaker, daglig inntak av bær og frukt, rikelig med belgvekster, fullkornsproduker, fisk/sjømat, magre meieriprodukter, matoljer og myke margariner. Begrens inntaket av alle typer tilsatt eller fritt sukker.
Alle med diabetes type 2 anbefales å være fysisk aktive med moderat til høy intensitet minimum 150 minutter per uke.
I blodprøver kan du sjekke glukoseinnholdet i blodet ditt fra dag til dag (blodsukker), og med HbA1c måles gjennomsnittlig blodglukosenivå over de siste seks til tolv ukene (glykosylert hemoglobin). Avhengig av hvor høyt blodsukkeret ditt er, kan det bli aktuelt å starte med tabletter som senker blodsukkeret på et eller annet tidspunkt. Fastlegen din eller den som er ansvarlig for opplæringen om diabetes, kan informere deg om dette. Eventuelt henvises du til lokalsykehuset der de driver med opplæring av pasienter med diabetes.
Det er viktig at du møter til regelmessige kontroller hos fastlegen eller den medarbeideren som har ansvaret for oppfølgingen ved legekontoret. Skulle du føle deg uvel, må du kontakte legesenteret. Dette er spesielt viktig de første månedene, slik at du og familien din kan lære om diabetes og lære hvordan du kan leve godt med sykdommen.
Vil du vite mer?
- Diabetes type 2
- Diabetes type 2 - for helsepersonell
- Diabeteskontrollen ved diabetes type 2