Informasjon

Gastrisk bypass, kontroller helsen din

Gastrisk bypass operasjon krever oppfølging med jevnlige kontroller for å sikre et godt resultat av operasjonen. Vekt, puls og blodtrykk bør kontrolleres regelmessig.

Gastrisk bypass innebærer at størrelsen på magesekken reduseres drastisk. Kirurgen lager en liten lomme på toppen av magesekken og kobler denne sammen med tynntarmen din. Resten av magesekken sjaltes ut. På denne måten blir den nye magesekken langt mindre, og den vil kunne romme betydelig mindre mat enn før. Maten som tidligere passerte gjennom magesekken og tolvfingertarmen, passerer nå forbi ("bypass") denne delen av fordøyelseskanalen. 

Det er viktig at du kontrollerer helsetilstanden din regelmessig etter gastrisk bypass-operasjonen. Det skjer poliklinisk på sykehuset eller hos din fastlege. Legen og hans eller hennes team kommer til å diskutere dette med deg, og du kommer til å få et fast opplegg. Det er gjerne sykehuset der du ble operert som følger deg de to første årene etter operasjonen, så etter fem år og ti år. Utover disse anbefales kontroller hos fastlegen.  

Det første året etter operasjon vil disse kontrollene skje ganske ofte, men deretter behøver du normalt bare en kontroll i året.

Kontroller vekten

Det første året etter operasjonen skal du kontrollere vekten din regelmessig, men ikke for ofte. En gang i uken er tilstrekkelig. Du kommer trolig til å treffe andre pasienter som har fått utført gastrisk bypass. Mist ikke motet fordi om andre mennesker går raskere ned i vekt enn deg. Hvor raskt du taper vekt, beror på flere faktorer som startvekt, kjønn, energiomsetning og muskelmasse.

Personer som går opp i vekt etter gastrisk bypass kirurgi, spiser vanligvis for mye høykalorimat og -drikker, og de mosjonerer ikke nok. Heller enn å spise tre måltider om dagen eller å innta sunt snacks, spiser noen mat hele dagen lang. Slike tilbakefall bør fanges opp tidlig, derfor er det viktig at du har noen som følger deg opp og som kan gi deg råd om hvordan du kan stå imot når matlystene tar overhånd.

Blodtrykk og puls

I tillegg til andre medisinske forhold er blodtrykk og puls viktige indikatorer på din helse, og disse må kontrolleres regelmessig sammen med vekten din. Det kan også være aktuelt for deg å gjøre hjemmemålinger.

Forebygg vitaminmangel

Når deler av magesekken som produerer syre er fjernet eller koblet ut, og maten i tillegg passerer magesekk og tarm raskere, vil opptaket av vitaminer og mineraler gå ned. Det er utarbeidet nordiske retningslinjer som gir konkrete anbefalinger rundt kosttilskudd etter fedmekirurgi. Risikoen for mangeltilstander etter gastrisk bypass og gastrisk sleeve er relativt like, og rådene om kosttilskudd er de samme.

Mangel på jern, vitamin B12 og D vitamin/kalsium er de vanligste mangeltilstandene som kan oppstå etter fedmekirurgi. Anbefalt kosttilskudd bør inneholde minimum dagsdoser på:

  • 45–60 mg jern
  • 350 µg vitamin B12
  • 500 mg kalsium
  • 800 IE vitamin D

I tillegg er anbefalingen at kosttilskuddet inneholder folat/folsyre, tiamin og sink.

Blodprøver

Det er vanlig å følge opp med blodprøver en gang i året når helsen har stabilisert seg. Du skal fortsette å ta kosttilskudd selv om blodprøvene er normale, og øke tilskuddet om blodprøven viser for lave verdier. Det er ikke uvanlig at vitamin B12 nivået ligger over normalnivået når du tar tilskudd, det er ikke farlig og du trenger ikke bekymre deg om dette er tilfellet. Overvekt fører med seg risiko for andre tilstander som diabetes, høyt blodtrykk og hjerte-/karsykdom. Det er derfor anbefalt at du regelmessig får kontrollert blodsukker i form av glukose og HbA1c, kolesterolverdiene HDL, LDL og fettstoffer (triglyserider).

Vil du vite mer?

Kilder