Informasjon

Gastrisk bypass, kontroller helsen din

Gastrisk bypass operasjon krever oppfølging med jevnlige kontroller for å sikre et godt resultat av operasjonen. Vekt, puls og blodtrykk bør kontrolleres regelmessig.

Gastrisk bypass innebærer at størrelsen på magesekken reduseres drastisk. Kirurgen lager en liten lomme på toppen av magesekken og kobler denne sammen med tynntarmen din. Resten av magesekken sjaltes ut. På denne måten blir den nye magesekken langt mindre, og den vil kunne romme betydelig mindre mat enn før. Maten som tidligere passerte gjennom magesekken og tolvfingertarmen, passerer nå forbi ("bypass") denne delen av fordøyelseskanalen. 

Det er viktig at du kontrollerer helsetilstanden din regelmessig etter gastrisk bypass-operasjonen. Det skjer poliklinisk på sykehuset eller hos din fastlege. Legen og hans eller hennes team kommer til å diskutere dette med deg, og du kommer til å få et fast opplegg.

I starten vil disse kontrollene skje ganske ofte, men med tiden blir det sjeldnere. Når vekten har stabilisert seg, behøver du normalt bare en kontroll i året.

Kontroller vekten

Det første året etter operasjonen skal du kontrollere vekten din regelmessig, men ikke for ofte. En gang i uken er tilstrekkelig. Du kommer trolig til å treffe andre pasienter som har fått utført gastrisk bypass. Mist ikke motet fordi om andre mennesker går raskere ned i vekt enn deg. Hvor raskt du taper vekt, beror på flere faktorer som startvekt, kjønn, energiomsetning og muskelmasse.

Personer som går opp i vekt etter gastrisk bypass kirurgi, spiser vanligvis for mye høykalorimat og -drikker, og de mosjonerer ikke nok. Heller enn å spise tre måltider om dagen eller å innta sunt snacks, spiser noen mat hele dagen lang. Slike tilbakefall bør fanges opp tidlig, derfor er det viktig at du har noen som følger deg opp og som kan gi deg råd om hvordan du kan stå imot når matlystene tar overhånd.

Blodtrykk og puls

I tillegg til andre medisinske forhold er blodtrykk og puls viktige indikatorer på din helse, og disse må kontrolleres regelmessig sammen med vekten din. Det kan også være aktuelt for deg å gjøre hjemmemålinger.

Vil du vite mer?

Kilder

  • Johnson & Johnson. Ethicon endo-surgery. Bariatric edge og Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Din framtid nu. Din nya livsstil efter gastric bypass.
  • Mayo Clinic staff. Gastric bypass diet. www. mayoclinic.com