Informasjon

Livet etter gastrisk bypass

Gastrisk bypass er en fedmeoperasjon som innebærer at magesekken kun rommer 30 ml. Det betyr en dramatisk omlegging av matvanene.

Gastrisk bypass innebærer at størrelsen på magesekken reduseres drastisk. Kirurgen lager en liten lomme på toppen av magesekken og kobler denne sammen med tynntarmen din. Resten av magesekken sjaltes ut. På denne måten blir den nye magesekken langt mindre, og den vil kunne romme betydelig mindre mat enn før. Maten som tidligere passerte gjennom magesekken og tolvfingertarmen, passerer nå forbi ("bypass") denne delen av fordøyelseskanalen.

Dersom du har fått utført en gastrisk bypass, vil det medføre endringer i livet ditt. Formålet med denne pasientinformasjonen er å hjelpe deg til å nå den ønskede vektreduksjonen samt å unngå komplikasjoner. Denne informasjonen kommer i tillegg til den du får fra helsepersonellet der du ble operert.

Kostomlegging etter gastrisk bypass

Det er flere grunner til at du må legge om kostholdet ditt etter en gastrisk bypass operasjon:

  • Å sørge for at sammensyingen i magesekken kan tilhele uten å bli overstrukket av maten du spiser.
  • Å gjøre deg vant til å spise mindre mengder mat som kan bli fordøyd på en behagelig og trygg måte i den lille magesekken din
  • Å hjelpe deg å gå ned i vekt samt å unngå at du legger på deg.
  • Å unngå bivirkninger og komplikasjoner.

Dietten begynner med flytende føde og gjør det mulig for deg gradvis å spise mer fast mat. Kostanbefalingene kan variere fra senter til senter, men felles er en gradvis overgang til stadig fastere føde. Hvor hurtig du tar stegene fra flytende til fast føde, avhenger av hvor raskt kroppen din tilpasser seg endringene i spisemønster og matens konsistens. Vanligvis tar det ca. tre måneder før man spiser vanlig mat, men det kan gå raskere.

Du må bidra selv også!

Selv om gastrisk bypass hjelper deg å gå ned i vekt, så skjer det ikke av seg selv og med en gang. Det er viktig å ha langsiktige mål, og vektreduksjonen bør skje over lang tid. Operasjonen hjelper kroppen med å komme i gang med å tape vekt, men din innstilling, ditt kosthold og dine levevaner er enda viktigere.

Du må legge om matvanene dine slik at du sikrer en jevn og gjennomførbar vektreduksjon. I tillegg vil et regelmessig mosjonsprogram øke sjansen for et vellykket vekttap og bidra til å endre din innstilling til mat. Dessuten må du få faste rutiner på å veie deg.

Endrede matvaner og økt fysisk aktivitet

Kroppens energibalanse er forholdet mellom energiinntaket og energiforbruket. Ved for høyt energiinntak i forhold til energiforbruk - du spiser mer enn du forbrenner - vil overskuddet på energi lagres i kroppen som fett til det oppstår en situasjon med underskudd på energi. Når energien som forbrukes under fysisk aktivitet er høyere enn energien i maten du spiser, anvendes fettreservene og overskuddsfett forbrennes for å møte kroppens behov.

Minsket matinntak eller økt fysisk aktivitet fører således til vektnedgang.

Kostrådene etter gastrisk bypass er utformet for å gi deg en betydelig vektreduksjon. Om du lærer deg nye matvaner og følger kostrådene, vil du bevare vektreduksjonen over tid.

Vil du vite mer?

Kilder

  • Johnson & Johnson. Ethicon endo-surgery. Bariatric edge og Sahlgrenska Universitetssjukhuset.