Informasjon

Gastrisk bypass - hvordan og hva spiser du

Siden måltidene blir mindre og opptaket av næring fra tarmen reduseres, blir sammensetningen av kosten svært viktig etter en gastrisk bypass operasjon.

Hopp til innhold

Proteinrik mat

Etter den tidlige fasen med myk mat skal du gradvis skifte over til en kost med proteinrik, mager fast føde. Som en følge av operasjonen absorberes færre proteiner i tarmene. Du må derfor sørge for at det er tilstrekkelig med protein i kosten hver dag. Fortsett med å prøve ut nye typer mat i kosten. Registrer om du tåler det. Noen personer tolererer ikke tungtfordøyelig mat, mens andre kan spise alt - det varierer altså fra person til person. Prøv en type mat gjennom å bare spise en liten mengde. Om du ikke tåler det, kan du vente en måned og prøve på nytt. Størrelsen på porsjonene etter operasjonen er individuell. Lunsj- og middagsforslagene nedenfor er eksempler på porsjoner som de fleste kan spise etter 2-3 måneder.

For å oppnå et best mulig resultat, skal maten din være fettfattig men næringsrik gjennom resten av livet. Det er nødvendig for å oppnå maksimal vektreduksjon.

Den første tiden etter inngrepet kan fordøyelsessystemet ditt være følsomt for krydret mat og melkeprodukter. Også her gjelder det å tilpasse magen gradvis til slik føde.