Informasjon

Gastrisk bypass - hvordan og hva spiser du

Etter en gastrisk bypass-operasjon blir måltidene mindre og opptaket av næring fra tarmen reduseres. Derfor blir sammensetningen av kosten svært viktig etter en slik operasjon.

Gastrisk bypass innebærer at størrelsen på magesekken reduseres drastisk. Bare en liten lomme på toppen av magesekken beholdes, og denne kobles sammen med tynntarmen din. Resten av magesekken sjaltes ut. På denne måten blir den nye magesekken langt mindre, og den vil kunne romme betydelig mindre mat enn før. Maten som tidligere passerte gjennom magesekken og tolvfingertarmen, passerer nå forbi ("bypass") denne delen av fordøyelseskanalen.

I den første tiden etter operasjonen må du legge om kosten drastisk. Du begynner med flytende kost, går over til moset konsistens og kan etter hvert spise små mengder av mange ulike typer sunn mat.

Proteinrik mat

Etter den tidlige fasen med myk mat skal du gradvis skifte over til en kost med proteinrik, mager fast føde. Som en følge av operasjonen absorberes færre proteiner i tarmene. Du må derfor sørge for at det er tilstrekkelig med protein i kosten hver dag. Fortsett med å prøve ut nye typer mat i kosten. Registrer om du tåler det. Noen personer tolererer ikke tungtfordøyelig mat, mens andre kan spise alt - det varierer altså fra person til person. Prøv en type mat gjennom å bare spise en liten mengde. Om du ikke tåler det, kan du vente en måned og prøve på nytt. Størrelsen på porsjonene etter operasjonen er individuell. Lunsj- og middagsforslagene nedenfor er eksempler på porsjoner som de fleste kan spise etter to til tre måneder.

For å oppnå et best mulig resultat, skal maten din være fettfattig men næringsrik gjennom resten av livet. Det er nødvendig for å oppnå maksimal vektreduksjon.

Den første tiden etter inngrepet kan fordøyelsessystemet ditt være følsomt for krydret mat og melkeprodukter. Også her gjelder det å tilpasse magen gradvis til slik føde.

Neste side